Hoog zwavelgehalte in bitumen risicovol

 

De gemiddelde concentratie aan zwavel in ruwe aardolie stijgt, aldus het International Energy Agency (IEA). Het IEA verwacht dat 70% van de olievoorraden hogere concentraties zwavel bevatten (Duissenov, 2013). Als gevolg daarvan bevat ook bitumen een hoge concentratie aan zwavel(waterstof). Hoewel de industrie initiatief heeft genomen om verschillende olieproducten te ontzwavelen, is dit voor bitumen nog niet het geval. In bitumen worden regelmatig hoge concentraties aan zwavelwaterstof gemeten, die zelfs fataal kunnen zijn. Welk luchtje kleeft er aan bitumen?

 

Daan van Wieringen, safety manager bij Tauw Group, schreef er whitepaper over. Hoewel de Europese normen ervoor hebben gezorgd dat het zwavelgehalte in brandstoffen drastisch naar beneden is gegaan, lijkt dit voor bitumen nog niet het geval, constateert Daan. De H2S concentraties die in tankwagens zijn gemeten zijn dusdanig dat de risico’s voor mensen werkzaam in de keten, aanzienlijk zijn.

"Als veiligheid op de eerste plaats staat, dan geldt dat ook voor de veiligheid die we doorgeven in de keten,“ stelt Daan. "Ik roep betrokkenen - bitumenproducenten, transporteurs, asfaltcentrales en asfaltverwerkers - op om het risico van zwavelwaterstof duidelijker op de agenda te zetten en verder te beheersen."

Contactpersoon: Daan van Wieringen

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.