IVN Jongeren Adviesbureau buigt zich over Veluwse vraagstukken

De provincie Gelderland werkt samen met gemeenten en diverse andere partners aan de gebiedsopgave ‘Veluwe-op-1’. Daarbij geven ze ook jongeren de kans om mee te denken en te adviseren. Via het IVN Jongeren Adviesbureau bogen leerlingen van 10 Veluwse scholen zich over lokale en actuele vraagstukken op het gebied van natuur en recreatie.

Het advies van de jongeren moet antwoord geven op de vraag: ‘Hoe kunnen we er voor zorgen dat de Veluwe in 2025 de meest gastvrije bestemming van Nederland is?’ Tijdens een kick-off met alle deelnemende scholen in de Pathé bioscoop in Arnhem hebben de verschillende scholen hun deelopdracht ontvangen.

De adviezen werden gepresenteerd aan lokale opdrachtgevers en enkele inhoudelijke juryleden. Nick Warmelink en Sanne Huisman, beide trainee bij Tauw, mochten plaatsnemen in een jury. De winnende teams ontvingen een ticket voor het VeluweCongres (19 april), waar ze hun advies nogmaals mochten presenteren.

Oversteekbaarheid N-weg voor mens & dier
Nick Warmelink was begin april te gast als jurylid bij tweedejaars vwo leerlingen van Het Streek, uit Ede. De leerlingen waren aan de slag geweest met een vraagstuk omtrent de oversteekbaarheid van een N-weg in de Ginkelsche Heide voor mens en dier.

Nick vertelt: ‘Ik was positief verrast door de gepresenteerde ideeën. Het geeft goede hoop om te zien hoe fanatiek en betrokken deze jonge leerlingen zijn bij de Veluwe en de natuur om hen heen. De jongeren hebben zich waardig adviseurs getoond: naast de sterke presentaties kwamen er zelfs maquettes en 3D-visualisaties (in Minecraft) voorbij om de klant/jury te betrekken bij hun ontwerp'

Aantrekkelijkheid hoogwatergeul verbeteren
Sanne Huisman mocht eind maart jureren bij de Noordgouw in Heerde, waar leerlingen een advies hebben gevormd over hoe de aantrekkelijkheid van de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld verbeterd kan worden én hoe het recreanten & toeristen kan blijven boeien. De winnende groep adviseerde de jury om het bestaande informatiecentrum, gevestigd in het Gemaal Veluwe, uit te breiden met waterbeleving en doe-activiteiten, zodat kinderen kunnen leren over de werking van de geul.

Het was erg leuk om te zien hoe enthousiast en betrokken de leerlingen zijn bij de vraagstukken die bij hun in de buurt spelen’, aldus Sanne.

IVN Jongeren Adviesbureau
Via het Jongeren Adviesbureau kunnen bedrijven en (overheids)organisaties die kampen met duurzame en/of maatschappelijke vraagstukken de hulp inroepen van middelbare scholieren en mbo-studenten. Meer informatie vindt u op de website van het Jongeren Adviesbureau.

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.