Koningin bezoekt klimaatpositieve lichtmast in stadspark Weert

Koningin Beatrix bezoekt op 30 april het stadspark in Weert waar bijna 30 klimaatpositieve lichtmasten staan die gemaakt zijn van 100 procent gerecycled kunststof, een uitvinding van Tauw.

De kunststof lichtmast is de enige echte duurzame variant onder de lichtmasten, die normaal uit staal, aluminium of composietkunststof bestaan. Ingezameld plastic afval dient als grondstof voor de lichtmasten. De natuurlijke uitstraling van de klimaatpositieve lichtmasten en het feit dat deze de bezoekers van het park laten zien wat er allemaal mogelijk is met plastic afval, spreekt de gemeente Weert erg aan.

De masten die in april in het stadspark zijn geplaatst zijn vier meter hoog en staan symbool voor duurzame openbare verlichting. De masten zijn voorzien van energiezuinige, groene LED-armaturen van Innolumis en worden geproduceerd door Gampet Products uit Ulft.

Voordelen klimaatpositieve lichtmast

De klimaatpositieve lichtmast is duurzaam, onderhoudsvrij, kent een milieuvriendelijk productieproces en is na zijn lange levensduur volledig recyclebaar.

Op basis van onder andere TNO-onderzoek is aangetoond dat de kunststof lichtmast klimaatpositief is. De CO2-uitstoot bij de verbranding van dit type kunststof is vele malen hoger dan de CO2-uitstoot bij hergebruik voor de productie van lichtmasten, zelfs als transport en plaatsing worden meegenomen in de CO2-uitstoot.

Zie ook: Tauw en verlichting

Contact persoon: André ter Velde