Met drones bouwen aan een toekomstbestendige leefomgeving

“Drones, dat zijn toch van die vliegende camera’s waar je geweldige vakantiebeelden mee kan schieten?” Absoluut waar, maar drones kunnen zoveel meer. In het boek ‘Drone Professional 2’ vertelt Maayke Leenstra, adviseur geodata bij TAUW, hoe we drones kunnen inzetten bij het creëren van een duurzame, toekomstbestendige leefomgeving.

04 maart 2021

In Drone Professional 2 delen 21 drone experts vanuit de hele wereld hun visie op de toekomst van drone technologie, en geven ze verrassende inzichten over de toepassing van drones voor zakelijk gebruik. Het boek is niet alleen zeer geschikt voor professionals binnen de drone industrie, ook als drones geen onderdeel zijn van je werk is het een interessant boek. Dat de drone industrie een hot topic is, blijkt wel uit de succesvolle lancering van het boek. Na publicatie (begin februari 2021) stond het boek al snel in de top 3 van meest bestelde boeken in de categorie Commerciële luchtvaart.

 

De toegevoegde waarde van drones voor onze leefomgeving

Vanuit haar rol als adviseur geodata bij TAUW werkt Maayke dagelijks met allerlei soorten geodata (locatie gebonden data), afkomstig uit verschillende bronnen en gebruikt voor diverse toepassingen. In dit boek geeft ze een inkijkje in de manieren waarop drones kunnen bijdragen aan het vormgeven van een vitale leefomgeving.

Maayke: “Tegenwoordig kunnen we met high-end drones miljoenen nauwkeurige meetpunten verzamelen (puntenwolk), zodat we een projectlocatie heel nauwkeurig in 3D in kaart kunnen brengen. Uit zo’n puntenwolk kunnen we bijvoorbeeld een Digitaal Terrein Model genereren dat we gebruiken om hydrologische analyses te doen (de samenhang binnen en tussen watersystemen inzichtelijk maken) in de aanpak om een gebied klimaatbestendiger te maken. En voor onze industriële klanten kan een 3D replica van een fysieke projectlocatie (digital twin) bijdragen aan belangrijke aspecten als  veiligheid en efficiëntie. Daarom worden digital twins steeds vaker ingezet voor onder andere trainingsdoeleinden, zichtlijnanalyses en overzichtelijk data- en informatiemanagement.”

Naast voorbeelden van concrete toepassingen benoemt Maayke in het boek ook de relatie met relevante technieken als Augmented en Virtual Reality, satellieten en airborne LiDAR.

 

Drones: blijvend of een hype?

In de vorige editie, Drone Professional 1, vertelde Jasper Schmeits, innovatiemanager bij TAUW al over de concurrentie voor drones vanuit andere meetmethodes, zoals satellieten en steeds geavanceerder wordende smartphones. Ook Maayke besteedt hier in haar bijdrage aandacht aan. Zo bespreekt ze in Drone Professional 2 onder andere de technologische stroomversnelling waarin drones de afgelopen jaren hebben gezeten:

“Qua hardware zijn ze steeds beter uitgerust en bovendien compacter, en ook qua software zijn er enorme sprongen gemaakt in het vergemakkelijken van de dataverwerking. Vergelijkbare acceleraties zie ik echter ook bij andere technieken, dus vermoedelijk zullen in de toekomst voor sommige toepassingen concurrerende technieken de voorkeur krijgen. Voor TAUW is dit overigens minder relevant: de techniek is voor ons ondergeschikt aan het beoogde resultaat!”


Drone Professional 2 bestellen?

De gedrukte versie en het e-book van Drone Professional 2 zijn verkrijgbaar via Amazon.

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.