Mike van Boldrik wint Neerslagprijs 2012 voor beste artikel

Mike van Boldrik van Tauw is met het artikel 'Energiebesparing door hybride beluchting’ winnaar geworden van de Neerslagprijs 2012. Reden: het artikel is vlot geschreven, actueel, praktijkgericht en sluit perfect aan bij de doelgroep van Neerslag. Mike van Boldrik heeft dit artikel samen met Frank Brandse en Rutger Dijsselhof van Waterschap Reest en Wieden geschreven.

De eerste prijs betekent dat het artikel het beste was van de circa 100 artikelen die in 2011 in Neerslag zijn verschenen. De prijs werd vrijdag 20 april bekend gemaakt op het voorjaarscongres van het Koninklijk Nederlands Waternetwerk. Het oordeel van de jury luidde: ‘Energiebesparing in bestaande rwzi's een relevant onderwerp, en het artikel is een sterk voorbeeld van de realisatie van een eigen initiatief. Door de complete informatie inclusief prestaties en kosten/baten, is het artikel zeer bruikbaar is voor de praktijk.’

Het winnende artikel gaat over energie besparing door het toepassen van hybride beluchtingsystemen bij Waterschap Reest en Wieden. Ook bij Waterschap Reest en Wieden is de aandacht voor energiebesparing groot vanwege van de meerjarenafspraken energie-efficiency (MJA3). In dit kader zijn de afgelopen jaren de waterzuiveringen van Meppel en Echten voorzien van hybride beluchtingsystemen. Hierbij worden bestaande puntbeluchters gecombineerd met meer energie-efficiënte bellenbeluchtingsystemen. In het artikel zijn de ervaringen beschreven die afgelopen jaren zijn opgedaan. Het gaat daarbij om energiebesparingseffecten maar ook is gekeken naar effecten op het primaire proces van afvalwater zuiveren. 

Bekijk het artikel >>

Contact persoon: Mike van Boldrik