Natuurspeelplaats Nieuwkoop valt 'in goede aarde'

 

Eind mei heeft de burgemeester van Nieuwkoop een nieuwe (openbaar toegankelijke) IVN natuurspeelplaats geopend. Meer dan 250 omwonenden en andere geïnteresseerden waren aanwezig om hiervan getuige te zijn. Mede dankzij de sponsoring van Tauw is de natuurspeelplaats ingericht met natuurlijke speeltoestellen.

 

Natuurspeelplaats

Een natuurspeelplaats is een speelplaats opgebouwd met natuurlijke materialen, zoals hout, riet, water, gras en natuurlijke elementen zoals een waterpartij, eilandjes en een zandstrand. Kinderen kunnen hier kennismaken met – en spelen in – de natuur. Het draagvlak bij de gemeente, omwonenden en ouders voor de realisatie van de natuurspeelplaats was groot, aangezien er nog geen andere speelgelegenheid voor kinderen (basisschoolleeftijd) in de omgeving was.

De gemeente Nieuwkoop heeft de aanleg van de Natuurspeelplaats grotendeels bekostigd. Dankzij sponsoren, waaronder Tauw (binnen het programma ‘Scharrelkids’), het Schipholfonds en De Groene Motor, kon de Natuurspeelplaats ingericht worden met natuurlijke speeltoestellen.

Biodiversiteit

Bij de aanleg van de beplanting binnen de speelplaats is rekening gehouden met biodiversiteit. Bij het opstellen van de plannen ging de aandacht vooral uit naar bijen en andere bestuivers. Daarom zijn er (onder andere) diverse fruitbomen en bijenbomen geplant. Er wordt nog gewerkt aan een ingezaaide helling met onder andere zomerbloemen.

Tauw & IVN

IVN is een landelijke organisatie die mensen lokaal bij de natuur betrekt. Op scholen, in nationale parken en in hun eigen buurt. Binnen de 170 lokale afdelingen van IVN zijn zo'n twintigduizend ervaren vrijwilligers actief. Jaarlijks organiseren zij met veel passie talloze excursies, cursussen, wandelingen, tentoonstellingen en opleidingen.

Tauw is sinds 2013 sponsorpartner van IVN. We stellen elk jaar €20.000 ter beschikking. Daarmee werkt IVN aan een duurzame samenleving, met als achterliggende gedachte dat betrokkenheid bij de natuur duurzaam handelen stimuleert.

Contactpersoon: Jelmer Bron