Nederlandse bedrijven roepen op tot minder zakelijk reizen

Vijftig grote Nederlandse bedrijven die verenigd zijn in de Coalitie Anders Reizen - waaronder ook Tauw - beperken de reizen van hun medewerkers, ook nu de maatregelen ter verspreiding van het coronavirus zijn versoepeld. De coronacrisis heeft laten zien dat tijd- en plaatsonafhankelijk werken voor veel beroepen kan. Het komt nu aan op doorpakken.

02 juni 2020

In een paginagrote advertentie in Het Financieele Dagblad en NRC roept de coalitie vandaag andere bedrijven op hun voorbeeld te volgen. Ook na de crisis wil Anders Reizen dat er meer thuis gewerkt wordt. De organisaties moedigen medewerkers aan buiten de spits te reizen of de fiets te gebruiken. Door hieraan vast te houden, wil Anders Reizen duurzame mobiliteit versnellen. Bij de aangesloten bedrijven werken in totaal ongeveer een half miljoen medewerkers.

Gezond, veilig en duurzaam

De organisatie die in de Coalitie Anders Reizen verenigd zijn, voelen de verantwoordelijkheid om te laten zien wat zij doen om hun medewerkers gezond, veilig en duurzaam van en naar het werk te laten reizen. De deelnemers werken sinds 2015 aan duurzame mobiliteit van hun medewerkers met als doel de CO2-uitstoot van zakelijke reizen te halveren in 2030. De coalitie wil de opgedane kennis graag delen met collega-werkgevers. De ambitie is om het aantal leden dit jaar minstens te verdubbelen. Om zo meer impact te maken, klimaatdoelen te behalen en een gezonder en duurzamer Nederland te realiseren.

Leerervaringen slim gebruiken

De deelnemers van Anders Reizen werken op dit moment aan hun lange termijnplannen. Op basis van praktijkervaring van de afgelopen jaren in combinatie met ervaringen van de afgelopen weken.

“Bij Tauw werken wij al jaren succesvol aan het verduurzamen van onze mobiliteit”, vertelt directeur Henrike Branderhorst. “De huidige crisis laat zien dat samenwerken op afstand binnen projectteams met onze klanten en binnen de netwerken in veel gevallen zeer goed kan. Deze leerervaring gaan we dan ook slim gebruiken om na de crisis veel minder te blijven reizen. Reizen wanneer dit toegevoegde waarde heeft. We willen onze medewerkers meer vanuit huis en/of de eigen woonregio laten werken."

Een nieuw en duurzaam normaal

Veel werkgevers passen op dit moment hun mobiliteitsbeleid aan. Zij zoeken naar balans tussen werken op afstand en samen werken op kantoor. Vragen als ‘Hoe willen we dat onze nieuwe manier van werken en reizen er straks uitziet?’, ‘Hoe voorkomen we een terugval naar oude patronen?’ en ‘Hoe zorgen we ervoor dat een groot deel van de medewerkers geheel of gedeeltelijk thuis blijft werken?’ komen daarbij aan de orde. Dit is hét moment om nieuwe ervaringen met flexibel werken en reizen te evalueren en te verankeren in het nieuwe, duurzame normaal.

Over Anders Reizen

De Coalitie Anders Reizen is in 2015 ontstaan en bestaat uit verschillende werkgevers met meer dan 500 werknemers. Het is een initiatief van NS, Natuur & Milieu, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en VNO-NCW. De gemeenschappelijke ambitie is een gezonder en duurzamer Nederland door het halveren van de CO2-uitstoot als gevolg van zakelijke mobiliteit voor 2030. Kijk voor meer praktijkvoorbeelden op www.andersreizen.nu.

Heeft u vragen over dit nieuwsbericht?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.