NEMO Kennislink Live over ‘Controle over ons klimaat’

Op dinsdagavond 12 juni vindt in Amsterdam NEMO Kennislink Live plaats, een discussieavond waar wetenschappers op een laagdrempelige manier kennis en ervaringen delen over onderwerpen waar je meer over zou moeten weten. Op deze avond staat het thema ‘Controle over ons klimaat’ centraal. Klimaatexpert Floris Boogaard van Tauw is een van de sprekers die vertelt hoe we kunnen inspelen op het veranderende klimaat.

Wat doe jij als de zee echt stijgt of als het ijs echt smelt? Er is wel een klimaatakkoord, maar de maatregelen leveren nog te weinig op. Kunnen we eigenlijk wel controle krijgen over ons klimaat? Welke maatregelen om het klimaat te beïnvloeden zetten zoden aan de dijk? CO2 afvangen, extra wolken maken, of toch moeten we toch maar massaal op het water gaan wonen?

Sprekers
Tijdens deze laatste editie in de reeks ‘Alles onder controle’ spreekt NEMO Kennislink ken met experts die vanuit verschillende perspectieven nadenken over wolken maken en wonen op water. Dit zijn:

  • Herman Russchenberg, hoogleraar atmosfeeronderzoek en directeur van het TU Delft Climate Institute. Hij bestudeert het relatief jonge onderzoeksgebied van geo-engineering: kunnen we aerosolen de atmosfeer in brengen om het zonlicht tegen te houden of om wolken witter te maken? En: mogen we eigenlijk wel aan de knoppen van het klimaat zitten?
  • Suzanne Hangx, geologe aan de Universiteit Utrecht. Zij onderzoekt hoe CO2 veilig onder de grond opgeslagen kan worden. In Nederland wordt dat weliswaar nog niet gedaan, maar in lege olie- en gasvelden is het technisch gezien wel mogelijk. Maar is het ook veilig om een broeikasgas daar op te slaan?
  • Floris Boogaard, expert klimaatadaptatie bij Tauw en lector Ruimtelijke Transformaties aan de Hanzehogeschool Groningen. Hij onderzoekt hij hoe het klimaat in steden verandert en leidt projecten over hoe we beter kunnen omgaan met water.

Meer informatie over het programma is te vinden op de website van NEMO Kennislink Live

Meer informatie over onze expertise op het gebied van klimaatadaptatie