Nieuwe tunnel met lichtkunstwerk in centrum Emmen

De nieuwe Hondsrugtunnel in het centrum van Emmen is op 19 december officieel geopend. In de tunnel is een lichtkunstwerk te zien van bijna één kilometer lang. Tauw is nauw betrokken geweest bij de ondertunneling van het centrum.

Het licht kan verschillende kleuren aannemen, zodat automobilisten elke keer door een andere tunnel rijden. Wethouder Wilms: ‘Als je door de tunnel gaat ga je als het ware dwars door de Hondsrug heen. Nergens ter wereld zie je lichtkunst in deze uitvoering. Daarnaast is om energie te besparen LED-verlichting gebruikt die automatisch wordt afgestemd op de sterkte van het daglicht.’ Zie ook filmpje op YouTube: ‘Gedeputeerde trekt sprintje door nieuwe Hondsrugtunnel’.

Centrumvernieuwing

Het centrum van Emmen ondergaat een enorme verandering. Het wordt aantrekkelijker als winkelstad en om te recreëren en uit te gaan. Het project Centrumvernieuwing Emmen beslaat verschillende projecten, waarvan de ondertunneling van het centrum wel het meest in het oog springende is.

Het centrum van Emmen biedt straks twee grote attracties: het nieuwe dierenpark en het theater aan de westzijde van het centrum en een bijzonder 'mensenpark' aan de Hoofdstraat. Een levendig Centrumplein gaat de oost- en westkant van het centrum met elkaar verbinden. De Hondsrugweg, dé verkeersader dwars door het centrum van Emmen waar meer dan 20.000 voertuigen per dag over rijden, moet daarom voor een deel ondergronds worden gebracht.

De tunnel heeft een totale lengte van 675 meter (waarvan 235 meter overdekt) en omvat twee tunnelbuizen voor elk twee rijstroken. Op het overdekte deel van de tunnel wordt de verbinding tussen dierenpark en theater en het centrum gerealiseerd in de vorm van een park.

Rol van Tauw

Tauw heeft voor de tunnel de contractdocumenten opgesteld en de aanbestedingsprocedure begeleid. Ook hebben we, sinds de start van de uitvoering in december 2012, het contractmanagement verzorgd.

Daarnaast heeft Tauw een rol gespeeld bij de herinrichting van het Marktplein, waarvoor we de aanbestedingsdocumenten hebben opgesteld en de gemeente hebben ondersteund tijdens de aanbestedingsprocedure. Ook hebben we voor het plein op het overdekte deel van de tunnel geadviseerd bij het inkooptraject. 

Contactpersoon: Dimitri Jansen