Science Challenge oplossing voor fijnstofprobleem bereikt finale

Leerlingen van De Boerhaave in Deventer bedachten in het kader van de Science Challenge een oplossing voor het fijnstofprobleem in de Deventer Raambuurt. Tauw hielp hen met luchtmetingen en analyses. Het uitgewerkte plan, een zuiveringsinstallatie die fijnstof uit de lucht filtert, leverde de leerlingen een finaleplaats op.

Luchtkwaliteit

Milieuthema’s zoals luchtkwaliteit zijn erg actueel. Zeker omdat tegenwoordig een directe koppeling met gezondheid wordt gemaakt. Het onderwerp is beladen en vaak politiek gevoelig. Denk bijvoorbeeld aan de media-aandacht rondom de snelheidsverhoging naar 130  kilometer per uur en fijnstof rondom Schiphol. Niet alleen landelijk is de luchtkwaliteitproblematiek actueel. Ook op buurtniveau zijn de gezondheidsgevolgen van een slechte luchtkwaliteit een zorg voor bewoners.

De Deventer Raambuurt

De fijnstofproblematiek in Deventer speelt met name in de Raambuurt. Verkeersdrukte, veroorzaakt door doorgangsverkeer, een parkeergarage en bevoorrading van winkels en bedrijven, zorgt voor hoge concentraties fijnstof op het Emmaplein/Kazernestraat. Middelbare scholieren Richard Knizel, Jorit Heijst en Machiel Henst bedachten met hulp van Tauw een oplossing voor dit probleem. Ze maakten een film waarin ze hun plan uitleggen. Op 22 april presenteren ze hun plan ‘Luchtkwaliteit 2.0’, aan de jury van de Science Challenge.

“Door samenwerking tussen middelbare scholen en ingenieursbureaus in projecten als deze, worden kinderen bewuster en enthousiaster over een gezonde leefomgeving,” vertelt Elger Niemendal. “Bovendien zorgt het voor een frisse kijk op problemen!”

Science Challenge

De Science Challenge is een wedstrijd voor middelbare scholieren waarin zij uitgedaagd worden om oplossingen te bedenken voor alledaagse problemen. Het winnende idee wordt beloond met € 10.000,-.

Contactpersoon: Elger Niemendal