Tauw draagt bij aan Nieuwe Markt Groningen

In februari heeft Tauw opdracht gekregen voor het voorbereiden en het begeleiden van de uitvoering van de Nieuwe Markt in Groningen. De Nieuwe Markt ligt rondom het Groninger Forum. Het gaat om het eerste project uit de raamovereenkomst ‘Ingenieurs- en adviesdiensten’.

Groningen krijgt een nieuw plein: de Nieuwe Markt. Dit plein wordt tussen de Schoolstraat en de achterkant van de nieuwe oostwand van de Grote Markt aangelegd. Tauw heeft opdracht gekregen voor het voorbereiden en het begeleiden van de uitvoering van dit nieuwe plein.

Complexe omgeving
De opdracht is het eerste project uit de raamovereenkomst ‘Ingenieurs- en adviesdiensten’. Het project bestaat uit het uitvoeren van de voorbereidende werkzaamheden en het opstellen van een contract dat na aanbesteding moet leiden tot één uitvoerende partij die de inrichting van de openbare ruimte van de Nieuwe Markt realiseert.

Daarnaast nemen wij de Uitvoeringsbegeleiding (directie & toezicht) voor onze rekening. Wij verzorgen de volledige begeleiding van het contract en het project in uitvoering. Ons uitvoeringsbegeleidingsteam heeft veel ervaring met het begeleiden van inrichtingsprojecten in een complexe omgeving. De omgeving van het project is druk en kent veel gebruikers en belanghebbenden. Er wordt volop gebouwd in de omgeving door verschillende bedrijven voor verschillende opdrachtgevers en met verschillende planningen. Daarom moet het plein in fases uitgevoerd worden.

Groninger Forum
Op het plein komt het Groninger Forum, een cultuur- en informatiecentrum in het hart van de binnenstad. Het is een ambitieus gebouw, ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau NL Architects. Het gebouw wordt 45 meter hoog. De uiteinden van het pand hellen tegendraads over. De afgeschuinde vlakken maken het gebouw ruimtelijk en het glazen atrium biedt prachtig uitzicht.

Het Groninger Forum wordt een spectaculair, voor iedereen toegankelijk, gebouw van tien verdiepingen. Het Groninger Forum is straks zeven dagen in de week geopend en brengt een keur aan (inter)nationale exposities, films, documentaires, debatten, literaire evenementen, talkshows, presentaties en manifestaties over de wereld van nu. Naast de bibliotheek en de filmzalen herbergt het Groninger Forum ook het Nederlands Stripmuseum en de winkel van de VVV. Ook komt er een parkeergarage met vijf kelderlagen en 374 parkeerplaatsen en een fietsenkelder met circa 1.200 fietsstalplaatsen.

Nieuwe Markt
Bijzonder is dat de gemeente Groningen de Nieuwe Markt ziet als een plein dat uitnodigt tot tijdelijke programmering, afhankelijk van het seizoen. Daarom wordt de inrichting daaraan ondergeschikt gemaakt en het aantal vaste elementen beperkt. Denk aan een ijsbaan in de winter, een mobiele fontein in de zomer, kunstmanifestaties, een boekenmarkt en verplaatsbare speeltoestellen.

De inrichting staat in grote lijnen vast. Sterk, tijdloos en duurzaam zijn de uitgangspunten voor het ontwerp van het plein. Het plein wordt uitgevoerd in natuursteen. Er is niet alleen veel ruimte voor terrassen, maar ook voor informele zitgelegenheden op de plantenbakken aan de noordzijde van het plein en bij de entree van de fietsenkelder. Het is een plein met hoogteverschil: het verloop wordt geaccentueerd met een waterloop en met traptreden om op te zitten en om op te spelen. Ook komt er een watertafel bij de entree van de fietsenkelder.

Planning
Op dit moment is de bouw van het Groninger Forum in volle gang. Afgelopen 1 februari werd het hoogste punt bereikt. Een belangrijke mijlpaal voor het project Nieuwe Markt is 1 november 2018. Dan moet de toegang tot de parkeergarage gerealiseerd zijn. De geplande oplevering van zowel het Groninger Forum als de Nieuwe Markt is in 2019.

Fotobijschrift: foto 1 - Groninger Forum (bron: NL Architects); foto 2 - Nieuwe Markt Groningen (bron: gemeente Groningen)

 

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.