Tauw gaat Plastic-Free Rivers challenge aan

Rijkswaterstaat organiseert samen met drinkwaterbedrijf PWN de Plastic-Free Rivers Makathon; een challenge waarbij marktpartijen, studenten en andere creatieve geesten worden uitgedaagd een innovatieve oplossing te ontwikkelen waarmee plastic uit rivieren kan worden gehaald. Hierbij worden ideeën gedeeld en technologieën gecombineerd om tot nieuwe innovaties te komen. Tauw doet mee met het concept ‘A better world with ease? Collect plastic within plastic’.

Achtergrond

Elk jaar komt er 8 miljoen ton plastic in onze oceanen terecht via onze rivieren, meren, beken en andere waterwegen. Dit plastic moet uit de rivieren worden verwijderd voordat het de oceaan bereikt.  De ‘plastic soep’ bedreigt onze leefomgeving, economie, gezondheid van het leven in zee en die van de mensheid.

Programma

De Makathon bestaat uit vier dagen:

  • De Design Thinking-dag (deze vond op 20 mei plaats) waarop de deelnemers het probleem van plastic afval in rivieren verkennen, mogelijke oplossingen bedenken en schetsmatige prototypen (mockups) maken van allerhande aanwezige materialen.
  • Op 10 en 11 juni wordt in de 3D-Makerszone in Haarlem in co-creatie gewerkt aan het visualiseren van een prototype van de verschillende oplossingen. Tijdens deze dagen zijn diverse experts aanwezig om de deelnemers informatie te verstrekken. Ook worden er masterclasses georganiseerd.
  • Op 1 juli mag een selectie van teams hun innovatie, inclusief businessplan, presenteren aan het innovation board en potentiële opdrachtgevers. De kandidaten met de beste innovaties winnen een testlocatie in de IJssel.

 

Idee Tauw

Het concept ‘A better world with ease? Collect plastic within plastic’ van Tauw betreft een plastic vangsysteem gebaseerd op gedragingen uit de natuur. Zoals neusharen onze longen beschermen, filtert het systeem plastic uit grote waterstromen. Dit passieve vangsysteem leidt tot een maximale vangst en kan toegepast worden op elke rivier.

 

 

Innovatieve aanpak Guanabara Bay

Tauw was in 2015 betrokken bij het ‘Clean Urban Delta initiatief’ om Brazilië te helpen met een innovatief systeem dat het plastic rondom de rivieren en achterliggende delta’s nabij Guanabara Bay in Rio de Janeiro snel en effectief invangt. Hier worden in augustus 2016 de Olympische Spelen gehouden en veel watersporters hadden hun zorgen geuit over de ‘plastic soep’ in de baai.
Zie ook: Nederland helpt Rio de Janeiro bij aanpak vervuiling Guanabara Bay

Meer informatie over de Plastic-Free Rivers challenge is te vinden op www.plasticfreerivers.com.

Contactpersoon: Arnoud Spit