Tauw geeft gastlessen ter voorbereiding op Wandelen voor Water

 

Afgelopen week deden ruim vierduizend leerlingen uit heel Nederland mee aan Wandelen voor Water, een jaarlijks terugkerend evenement van Amref Flying Doctors dat plaatsvindt in de week van Wereldwaterdag (22 maart 2017). Tauw heeft voorafgaand aan het evenement op verschillende scholen gastlessen gegeven over het nut van schoon (drink)water om de leerlingen te enthousiasmeren voor deze wandeling.

 

Wandelen voor Water

Leerlingen uit groep 7 en 8 wandelen zes kilometer met een rugzak met 6 liter water. Voor veel leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden is dat dagelijkse kost. Door Wandelen voor Water ervaren leerlingen in Nederland hoe inspannend dat is. Voor deze prestatie laten ze zich sponsoren door familie, buren en andere bekenden.

Het geld dat ze met elkaar inzamelen wordt gedoneerd aan het water- en sanitatieprogramma ‘Schoon water: een zaak voor iedereen!!’ van Amref Flying Doctors in Ethiopië. Tauw sponsort dit programma.

Gastlessen

Net als vorige jaren heeft een aantal Tauw-medewerkers een gastles verzorgd op basisscholen (groep 7 en 8), ter voorbereiding op Wandelen voor Water. Tijdens deze lessen werd - op een laagdrempelige manier - de aandacht gevestigd op (drink)water in de sloppenwijken van Ethiopië. De leerlingen verbaasden zich niet alleen over hoe ver mensen moeten lopen voor het halen van water, maar ook over de kleine hoeveelheid water waar de inwoners van de sloppenwijk op een dag mee rond moeten komen. Ter contrast werd er ook gekeken naar het verbruik van (drink)water in Nederland. De leerlingen hadden niet verwacht dat het verschil zo groot is.

De leerlingen vonden de les leuk, maar hebben ook écht wat geleerd over het nut en belang van schoon (drink)water’, aldus één van de docenten.

Schoon water: een zaak voor iedereen!

In 2016 is Amref het vijfjarige gezondheidsprogramma ‘Schoon water: een zaak voor iedereen!’ gestart. In de stedelijke gebieden Addis Abeba, Afar en Oromia (Ethiopië) leidt een gebrek aan drinkwater, slechte riolering en afval (wonen in een sloppenwijk) tot onhygiënische situaties. Gezondheidsproblemen zijn vaak het gevolg.

De lokale overheid heeft te weinig budget en te weinig kennis om de problemen aan te pakken. Daarnaast wordt het beleid vaak niet effectief uitgevoerd. Met de steun van Tauw gaat Amref Flying Doctors aan de slag om deze problemen aan te pakken. Meer dan 140.000 mensen in sloppenwijken en andere arme gebieden zullen uiteindelijk profiteren van dit project.

Tauw & Amref: Samenwerken met Water

Tauw heeft in juni 2014 een overeenkomst voor 3 jaar getekend met Amref Flying Doctors. Hiermee verbinden we ons aan watergerelateerde programma's van Amref. ‘Samenwerken met Water’ is namelijk niet alleen een gedachtegoed dat we binnen Nederland toepassen, we gaan er ook de grens mee over.

Contactpersoon: Jelmer Bron

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.