Wandelen voor Water: basisschoolscholieren lopen voor schoon water in Ethiopië

Afgelopen week deden ruim 4600 leerlingen uit heel Nederland mee aan Wandelen voor Water, een jaarlijks terugkerend internationaal evenement van Amref Flying Doctors dat plaatsvond in de week van Wereldwaterdag (22 maart 2018). Voorafgaand aan dit evenement heeft Tauw heeft op verschillende scholen gastlessen gegeven over het nut van schoon (drink)water om de leerlingen te enthousiasmeren voor deze wandeling.

Leerlingen uit groep 7 en 8 wandelen van basisscholen lopen zes kilometer lang met een rugzak met 6 liter water. Voor veel leeftijdsgenootjes in Ethiopië is dat dagelijkse kost. Veel kinderen, leggen daar dagelijks enorme afstanden af met zware jerrycans om - vaak vervuild - drinkwater voor het gezin te halen. Door Wandelen voor Water ervaren leerlingen in Nederland hoe inspannend dat is. Voor deze prestatie laten ze zich sponsoren door familie, buren en andere bekenden.

De opbrengst van deze sponsorloop gaat dan ook naar een water- en sanitatieprogramma van Amref in Ethiopië. Tauw sponsort dit programma.

Gastlessen
Voorafgaand aan de wandeling krijgen alle leerlingen een gastles over drinkwater en hygiëne in het algemeen en de huidige situatie in Ethiopië. Schoon drinkwater, voldoende toiletten en riolering zijn in de sloppenwijken van Addis Abbaba allerminst vanzelfsprekend. Het doel van de gastles is bewustwording: ‘Is een kwartier onder de douche staan in Nederland eigenlijk wel zo vanzelfsprekend? Waar worstelen leeftijdgenootjes in Ethiopië bijvoorbeeld mee?’

Net als vorige jaren heeft Tauw gastlessen verzorgd op basisscholen (groep 7 en 8), ter voorbereiding op de wandeling. “Sinds Tauw sponsor is van Amref geef ik al gastlessen”, vertelt een van de gastlesdocenten van Tauw. “Het blijft altijd weer een uitdaging om ervoor te zorgen dat de leerlingen feeling krijgen met het onderwerp schoon drinkwater en hygiëne. Zo heb ik ze ondermeer laten inzien hoe bizar weinig ons schone drinkwater eigenlijk kost (zij schatten allemaal het honderdvoudige) en dat schoon water echt niet voor zich spreekt, zeker niet in landen als Ethiopië. De 6 liter water die ze tijdens de sponsorloop in hun rugzak hebben, is een behoorlijk volume voor iemand uit groep 8. Maar na er over gepraat te hebben, zien ze vooral de mogelijkheden: het maken van liters limonade voor tijdens en na de loop, voor de planten thuis of om een watergevecht te houden. Ik ben benieuwd wat ze er dit jaar mee gedaan hebben!” 

Veilig drinkwater
In Ethiopië hebben maar liefst 43 miljoen volwassenen en kinderen géén toegang tot schoon drinkwater. Vooral kinderen worden hierdoor ziek. Amref Flying Doctors legt daarom waterleidingen aan in sloppenwijken en bouwt hier ‘waterwinkels’. Waterwinkels zijn simpele gebouwen met daarin wc’s, douches en waterpunten. Daarnaast geven we volwassenen en kinderen in de sloppenwijken ook voorlichting over hygiëne. Op deze manier verbeteren we de toegang tot schoon (drink)water en verminderen we ziekten, veroorzaakt door vervuild water.

Met de steun van Tauw gaat Amref Flying Doctors aan de slag om deze problemen aan te pakken. Meer dan 140.000 mensen in sloppenwijken en andere arme gebieden zullen uiteindelijk profiteren van dit project.

Tauw & Amref: Samenwerken met Water
Tauw heeft in juni 2014 een overeenkomst getekend met Amref Flying Doctors. Hiermee verbinden we ons aan watergerelateerde programma's van Amref. ‘Samenwerken met Water’ is namelijk niet alleen een gedachtegoed dat we binnen Nederland toepassen, we gaan er ook de grens mee over.

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.