Tauw-idee 'TransPORTall' genomineerd voor Zeepkist op Waterbouwdag

Tauw is met de inzending 'TransPORTall: drijfvermogen voor een adaptieve en duurzame economie' genomineerd voor een zeepkistpresentatie op de Waterbouwdag 2013.

Het gaat om innovatieve waterbouwkundige projecten die onze economie een impuls geven. Uit de 11 inzendingen heeft de jury 6 ideeën gekozen. Deze worden tijdens de Waterbouwdag op 26 november in De Doelen in Rotterdam gepresenteerd.

TransPORTall

Het concept TransPORTall is grootschalig maar effectief. Het Nederland zoals we dat kennen is het kruispunt van land, zee en lucht, van continenten en culturen. Tauw verbindt ze met de speerpunten van onze economie: logistiek, kennis, techniek en innovatie.

Concreet bestaat het concept uit een modulair opgebouwd eiland waarin letterlijk geschakeld wordt naar de behoefte van de tijd. De basis en ruggengraat van TransPORTall wordt gevormd door een no-regret investering. Een centrale ring voor de Nederlandse kust. Deze vormt het fysieke ankerpunt voor het modulaire stelsel te midden van drijvende eilanden.

Het centrale eiland richten we in voor de productie en opslag van rendabele duurzame energie (zon/wind). Elk van de omringende eilanden is ingericht naar een specifieke functie voor onze economie. Verandert de maatschappelijke en economische vraag, dan verandert de samenstelling van de archipel mee. In het concept is ruimte voor drijvende zeehavens en dokken, een vliegveld gericht op goederen en overstappende reizigers om Schiphol te ontlasten, en drijvende kweekinstallaties om te voorzien in de vraag naar biomassa voor de voedsel- en maakindustrie.

Mening Jury

De jury - onder leiding van hoogleraar Hydraulic Engineering aan de TuDelft, Bas Jonkman - noemt de inzending 'boeiend en visionair met een voldoende technisch realiteitsgehalte'.

Meer informatie over de genomineerden en zeepkistpresentaties: www.waterbouwdag.nl/zeepkistpresentaties.