Tauw-inzending wint 'Stimuleringsprijs Waarde in de Waterketen'

Tauw heeft met de inzending 'Veen zuivert water van resthormonen en -medicijnen' de 'Stimuleringsprijs Waarde in de Waterketen' van waterschap Vallei en Veluwe in de wacht gesleept.

De drie stimuleringsprijzen – in elk van de drie samenwerkingsregio’s van het waterschap één – werden op 15 november uitgereikt. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 15.000 euro en is door het waterschap uitgeschreven voor nieuwe ideeën om energie, grondstoffen en nuttig water uit de afvalwaterketen te halen.

Veen zuivert water van resthormonen en -medicijnen

De essentie van het winnende idee van Tauw is dat een veenfilter wordt ingezet om hormonen en medicijnresten uit het water te verwijderen. Resten van hormonen en medicijnen worden regelmatig in het oppervlaktewater aangetroffen en zijn schadelijk voor de natuur. Zo kunnen de resten van de anticonceptiepil tot 'vervrouwelijking' van bepaalde vissoorten leiden. Uit verschillende projecten van Tauw blijkt dat veen water zuivert op ondermeer deze schadelijke stoffen. Het idee is om voor een locatie in het beheergebied van Vallei en Veluwe een veenfilter aan te leggen.

Oordeel jury

De jury was onder de indruk van het idee omdat het inspeelt op een actueel, maatschappelijk probleem en vanwege het feit dat het veenfilter gebruik maakt van natuurlijke processen.

Meer informatie over de prijs is te vinden op www.vallei-veluwe.nl/werk-uitvoering/innovaties/stimuleringsprijs/

Contactpersoon: Barry Meddeler