Tauw mede-initiator van proeftuin voor opwekken piëzo-energie

Op 15 mei 2017 hebben Tauw, de gemeente Zuidhorn en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een intentieovereenkomst getekend om de komende jaren samen in en rond het Stationspark van Zuidhorn Living Lab experimenten uit te voeren met piëzo-elektrische energie. De ondertekening vond gelijktijdig plaats met de officiële opening van het vernieuwde busstation in Zuidhorn, waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt. 

Experiment piëzotechniek

Uit onze bestaande relatie met zowel de RUG als de gemeente bleek dat in Zuidhorn prachtige omstandigheden gecreëerd kunnen worden om mogelijkheden van piëzotechnieken te ontwikkelen, te toetsen en te beheren in een in gebruik zijnde leefomgeving. Piëzo-elektrische energie is energie die opgewerkt wordt door trilling en beweging. Het stationsgebied is een centrale overstapplaats voor woon-werkreizigers richting Leeuwarden en Groningen, waardoor er veel loop- en overstapbewegingen van trein- en busreizigers en carpoolers plaatsvinden. De partners hebben gezamenlijk nagedacht hoe zij invulling kunnen geven aan een Living Lab waarin de reizende bezoekers zelf energie opwekken. Door piëzo-elektrisch materiaal aan te brengen (in bijvoorbeeld stoep of wegdek) kunnen deze bewegingen worden omgezet in energie. Denk aan verlichting die aan gaat als er mensen in de buurt zijn, of voor het detecteren van verkeer waardoor verkeerslichten op groen springen.

Onze visie en expertise

“Wij geloven en investeren in nieuwe technieken vanuit de samenwerking tussen overheid, ondernemer, onderwijs en onderzoek vanuit de context van toepasbaarheid in zijn omgeving (de vijf O's)”, aldus Hans Westerhof van Tauw. Vanuit deze visie hebben wij piëzotechnische oplossingen al binnen meerdere projecten ingebracht, zoals in een parkeergarage in Voorst om routeaanduiding te activeren en op de provinciale weg N34 bij Hardenberg om de haalbaarheid van piëzotechniek in de wegenbouw te onderzoeken. Maar ook de e-tegel en de pratende steen zijn voorbeelden van innovatieve toepassingen met trillingsenergie. Hans: “Een heel andere manier om projecten te realiseren, maar volledig passend binnen de manier waarop Tauw vernieuwend ondernemen vorm geeft.”

Contactpersoon: Simon Bos

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.