Tauw ontwerpt recreatiebos voor Natuurmonumenten

Tauw heeft van Natuurmonumenten opdracht gekregen voor het opstellen van het definitief ontwerp en het bestek voor de realisatie van Parkbos de Haar op landgoed Haarzuilens, een vrij toegankelijk recreatiebos.

Landgoed Haarzuilens is een prachtig natuur- en recreatiegebied in ontwikkeling aan de rand van stad Utrecht. Het is een belangrijk groengebied voor de inwoners in de regio Utrecht. Ten westen van kasteel de Haar - met zijn tuinen die aan het einde van de 19e eeuw ontworpen zijn door Copijn - werkt Tauw met een bevlogen team aan het ontwerp van Parkbos de Haar.

Ontwerp Parkbos

In het ontwerp wordt verbinding gelegd met het bestaande kasteelpark door ondermeer twee grote lanen uit het kasteelpark door te trekken naar het Parkbos. Dit zijn de dragers van het ontwerp. Van hieruit fietsen en wandelen bezoekers naar vijverpartijen, struinpaden, speelplekken en ligweiden met markante boomsoorten die het park een uniek karakter geven. Een aantal uitkijkplekken zorgt voor de visuele relatie met het Groene Hart richting het westen.

Ontzorgen opdrachtgever

Binnen het ontwerp is er veel aandacht voor de uitvoerbaarheid en de financiële haalbaarheid. Vanaf de start van het project zit de beheerder van Natuurmonumenten met Tauw om tafel om mee te denken over het ontwerp. Ook de budgettering is vast onderdeel van de verschillende ontwerpstappen, zodat de opdrachtgever aan het eind van het ontwerpproces niet wordt verrast door het budget dat nodig is voor zowel de aanleg als het toekomstige beheer van het bos.

Naast het opstellen van het definitief ontwerp is Tauw ook verantwoordelijk voor het aanvragen van alle benodigde vergunningen, het opstellen van het beplantingsplan voor het toekomstige bos en alle benodigde onderzoeken op ondermeer het gebied van water, (water)bodem en ecologie. Ook ondersteunen wij Natuurmonumenten bij de communicatie naar de omgeving.

De werkzaamheden starten in het najaar van 2014. In het najaar van 2015 worden de bomen aangeplant. De oplevering van het parkbos zal naar verwachting begin 2016 plaatsvinden.

Contactpersoon: Jeroen de Jong