Tauw ontwikkelt samen met studenten ‘Safety infographics’ voor borgen projectveiligheid

Informatie verstrekken over veiligheids- en gezondheidsrisico’s  met betrekking tot de uitvoering van projecten is erg belangrijk, maar in landen in ontwikkeling soms een grote uitdaging. Want, hoe communiceer je met lokale werknemers die geen Engels spreken of zelfs niet kunnen lezen en schrijven? Om de veiligheid binnen deze projecten beter te kunnen borgen ontwikkelde Tauw samen met studenten ‘HSE infographics’.

POP-pesticiden

Sinds jaar en dag werkt Tauw in Europa, maar ook ver daarbuiten aan projecten. In opdracht van multinationals, maar ook in opdracht van internationale organisaties zoals UNDP en de Wereldbank. Bijvoorbeeld in Vietnam, India, Soã Tome en voormalige Sovjetstaten. Vaak hebben deze projecten te maken met bodemverontreinigingen en in het bijzonder met locaties die verontreinigd zijn met POP (Persistent Organic Pollutants) pesticiden.

Hoe train je zonder taal?

Eind 2013 startte Tauw een traject met studenten van de Hogeschool voor de Kunst (HKU) uit Utrecht en studenten van de Hochschule Rhein Waal in Kampf Lintfort (Duitsland). Samen zochten ze naar een efficiënte communicatievorm over veiligheid binnen projecten in landen in ontwikkeling. Dit resulteerde in een eerste set infographics. Boudewijn Fokke, adviseur bij Tauw, gebruikte deze voor veiligheid/toolbox trainingen in diverse POP-pesticiden projecten. Dit leidde ertoe dat de infographics zijn opgenomen in de nationale ‘Guidelines on sustainable management of POP-pesticides contaminated sites’ in Vietnam. Boudewijn: “Met de pictogrammen maken we echt het verschil. Geen enorme PowerPointpresentaties en moeilijke documenten maar gewoon ‘to the point plaatjes’ die voldoende vertellen en waardoor we heel eenvoudig de echte veiligheidsissues kunnen laten zien.”

Doorontwikkeling infographics

In 2015 zijn de infographics doorontwikkeld door internationale studenten van de Hochschule Rhein-Waal. De studenten studeren bij Prof. Dr. Daniela. Lud (voormalig medewerkster bij Tauw) aan de Fakultät für Kommunikation und Umwelt. Zij werkten scenario’s uit die onlangs in Nederland door Pieter Diekema, ontwerper bij Tauw, zijn omgezet naar nieuwe infographics. “Er zijn nu 25 scenario’s waarmee we op een interactieve manier voorlichting geven over veiligheid op onze projecten. De scenario’s zijn op veel meer plekken en onder verschillende omstandigheden toe te passen waardoor we nog meer mensen in vergelijkbare situaties kunnen bereiken”, aldus Pieter.

Het project is onlangs ook als cover story gepubliceerd in het Britse IOSH magazine. Lees hier het artikel >>

Contactpersonen: Boudewijn Fokke en Daan van Wieringen