Tauw-project krijgt publieksprijs Mooi Nederland uitgereikt

Tauw, de Universiteit Twente en de provincie Overijssel hebben op 20 april de Mooi Nederland publieksprijs 2010 in ontvangst genomen voor het project 'Trillingen, bruisende bron van energie' dat wordt uitgevoerd op de provinciale weg N34 bij Hardenberg.


De prijs van 10.000 euro werd op de Universiteit Twente door Henk Ovink, directeur ministerie Infrastructuur en Milieu uitgereikt. Eerder verleende het Ministerie van IenM via de Innovatieregeling Mooi Nederland al financiële steun aan dit innovatieve project. Burgers konden daarna online stemmen om de winnaar van de publieksprijs te bepalen. Met 2.629 stemmen wist het energieopwekkend tril-asfalt een overtuigende eindzege te boeken.

Innovatief project

Het innovatieve project ‘Trillingen: bruisende bron van energie’ wordt uitgevoerd op een deel van de provinciale weg N34 Witte Paal-Hardenberg-grens Drenthe. Gebruikers van dit wegvak zorgen er voor dat er stroom opgewekt wordt, zonder dat zij er iets voor hoeven te doen. In de proef wordt onder het wegdek piëzo-elektrisch materiaal aangebracht. Dit materiaal kan trillingen omzetten in energie. Met deze energie kunnen bijvoorbeeld lichtmasten, verkeersinformatieborden of verkeerslichten van gratis stroom worden voorzien. Het project is een initiatief van Tauw en de Universiteit Twente in samenwerking met de provincie Overijssel.

Contact persoon: Simon Bos