Tauw verzorgt flexibele koepelvergunning voor Plant One

Plant One, een proeffabriek in de Rotterdamse haven voor het testen en ontwikkelen van duurzame technologieën, is maandag 23 mei geopend. Tauw heeft voor Plant One een unieke flexibele koepelvergunning verzorgd die het mogelijk maakt dat bedrijven er al binnen enkele weken van start kunnen.


Plant One biedt industriële bedrijven en onderzoeksinstellingen faciliteiten om het gat tussen het laboratorium en echte volledige productie te overbruggen. De focus ligt op lager energiegebruik, maar ook op efficiënter gebruik van grondstoffen en vermindering van de uitstoot van schadelijke stoffen.

‘Bij het ontwerpen van de flexibele koepelvergunning hebben we met een ruime blik gekeken naar de mogelijke milieubelasting door de toekomstige klanten van Plant One’, vertelt Lars Wuijster van Tauw. ‘Vervolgens hebben we per milieuthema bekeken wat volgens de huidige wet- en regelgeving een acceptabele milieubelasting is. Op basis van deze gegevens en in nauwe samenspraak met DCMR Milieudienst Rijnmond zijn de kaders voor de koepelvergunning tot stand gekomen. Binnen deze kaders is Plant One vrij om meerdere bedrijven tegelijkertijd testpilots te laten uitvoeren voor de ontwikkeling van duurzame technieken.’

Tijdens de opening werd door Minister Verhagen en Karin Husmann, directeur van Plant One, expliciet benadrukt dat juist de koepelvergunning van groot belang is om de proeffabriek in de toekomst uit te laten groeien tot een succesvolle duurzame onderneming. Dankzij de vergunning kunnen bedrijven al binnen enkele weken van start bij Plant One en wordt een maanden- of jarenlange proceduretermijn voor het aanvragen van een vergunning voor elk individueel project voorkomen.