Tauw verzorgt vergunningenmanagement voor biodieselfabriek Maasvlakte

De bouw van de biodieselfabriek op de Maasvlakte is afgerond. Om de fabriek te kunnen bouwen was Tauw ingeschakeld voor de begeleiding van de vergunningenprocedures en de ondersteuning bij het voldoen aan alle bouw-, milieu-, natuur- en arboregelgeving.

‘In eerste instantie waren we alleen betrokken bij de aanvraag voor een milieuvergunning, maar toen we onze opdrachtgever Technip Benelux - engineer voor opdrachtgever Neste Oil - lieten weten dat er voorafgaand aan de bouw meer essentiële vergunningen noodzakelijk waren, zijn onze bemoeienissen in een stroomversnelling geraakt’ vertelt Pieter Heinstra, projectmanager bij Tauw.

Door adequaat vergunningenmanagement heeft Tauw gezorgd dat de start van de bouw 2 maanden eerder kon plaatsvinden dan gepland. De biodieselfabriek is sinds augustus 2011 gereed en momenteel vinden er proefproducties plaats met afgewerkte vetten en duurzame palmolie als grondstoffen. Neste Oil heeft de ambitie ’s werelds grootste producent van hernieuwbare dieselbrandstof te worden. Een nieuwe fabriek op de Maasvlakte in Rotterdam moet met een productiecapaciteit van 800.000 ton hernieuwbare diesel per jaar daar een flinke steen aan gaan bijdragen.

Werkzaamheden Tauw

Naast het organiseren van de benodigde vergunningen speelde Tauw ook een belangrijke rol bij het vertalen van de Nederlandse regelgeving op gebied van milieu, bouw, natuur en arbo. Twee veiligheidsdeskundigen van Tauw zijn 2,5 jaar fulltime beschikbaar geweest om de meer dan 7.500 medewerkers uit 25 verschillende landen veiligheidstrainingen te geven en de opdrachtgever te ondersteunen in het dagelijks veiligheidskundig toezicht op de bouwplaats. Ook hebben zij er mede voor gezorgd dat brandveiligheidsplannen konden worden goedgekeurd. Tijdens het broedseizoen heeft Tauw ook ecologisch toezicht gehouden ten aanzien van, voornamelijk, broedende zilvermeeuwen. Verder heeft Tauw het volledige akoestische onderzoek ten behoeve van de vergunningsprocedure en de realisatie uitgevoerd.

Heinstra: ‘Onze opdrachtgever heeft laten weten zeer tevreden te zijn over de diensten van Tauw. Onze veiligheidsdeskundigen hebben Technip volledig ontzorgd, ook in de weekenden en bij issues met de arbeidsinspectie en de milieudienst.’