Tauw wint ontwerpwedstrijd ‘Stadsentree Deventer’

Op 14 december hebben de trainees van Tauw de hoofdprijs van de ontwerpwedstrijd ‘Stadsentree Deventer’ in ontvangst genomen met het ontwerp ‘Deventer Opstap.’. De wedstrijd was uitgeschreven door Ontwerp Veilige Omgeving (OVO) en de gemeente Deventer met de vraag om een veilig en inspirerend ontwerp te maken voor een deel van de Stadsentree van Deventer.

Het gebied bij de A1 (afslag Deventer) moet een overstappunt worden (met onder andere een transferium) dat duurzame mobiliteit bevordert en aansluit bij de visie en wensen van de gemeente. Als onderdeel van de Stadsentree van Deventer moet het gebied bijdragen aan de totale beleving van Deventer als stad.

De wedstrijd

Studenten, starters, ondernemers en bedrijven (of een combinatie daarvan) konden zich inschrijven voor de wedstrijd. Uit alle inschrijvingen heeft de vakjury drie teams genomineerd, twee daarvan mochten hun idee pitchen op het Relevant congres voor externe veiligheidsexperts op 14 december. Met het ontwerp ‘Deventer Opstap.’ wisten de trainees van Tauw de jury te overtuigen.

Ontwerp ‘Deventer Opstap.’

De jury sprak van een ‘integraal ontwerp dat conceptmatig erg sterk is’. Volgens de jury voldoet het ontwerp van Tauw het best aan de vraag als het gaat om duurzaamheid en mobiliteit.

De kern van het ontwerp is het transferium dat vormgegeven is als een stapel boeken, wat past bij Deventer als boekenstad. Het transferium is opgebouwd uit modules zodat de invulling ervan kan worden afgestemd op toekomstige ontwikkelingen. Parkeren en overstappen is de hoofdfunctie van het transferium. Maar er zijn tal van mogelijkheden om andere functies te integreren, zoals horeca, een bioscoop, sportschool, bibliotheek of vergaderruimtes. Dit verhoogt de toekomstbestendigheid - en daarmee de duurzaamheid - van het ontwerp.

Verder is het gebied aantrekkelijk voor recreanten door voldoende wandel- en fietspaden, aantrekkelijk groen en een gezellig plein. De verschillende inpassingen sluiten aan bij de geschiedenis van Deventer en Deventer als ‘Boeiende Beleefstad’.

In het ontwerp is hoog ingezet op veiligheid. Op het gebied van externe veiligheid is rekening gehouden met de locatie en inrichting van de gebouwen. En om het gebied sociaal veilig te maken zijn extra wegen, goede zichtlijnen en efficiënte verlichting aangebracht. Door verhoogde wegen aan te leggen, is er ook rekening gehouden met de waterveiligheid . Tot slot is 'Deventer Opstap.' ook verkeersveilig door z’n gescheiden wegen en zo min mogelijk kruisingen.

“Wij zijn er trots op dat we - met hulp van verschillende experts binnen Tauw - tot zo’n integraal ontwerp zijn gekomen”, aldus trainee Konrad Lüftner. “Het modulaire transferium en het inspirerende boekenplein laten boekenstad Deventer van haar beste kant zien. Het ontwerp is veilig, aantrekkelijk, flexibel en daarmee toekomstbestendig.”

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.