Tauw wint Spaghetti Bouwwedstrijd met aardbevingsbestendige toren

Tauw wint Spaghetti Bouwwedstrijd met aardbevingsbestendige toren

Eind februari vond de jaarlijkse Spaghetti Bouwwedstrijd voor studenten en bedrijven plaats. De wedstrijd, georganiseerd door de TU Delft, stond dit jaar in het teken van hoogbouw en aardbevingen. Er werden torens gebouwd die daarna werden getest op sterkte en weerstand tegen aardbevingen. Tauw won de wedstrijd.

Aardbevingen

Eerdere edities van de Spaghetti Bouwwedstrijd stonden in het teken van bruggen bouwen, maar vanwege de aardbevingsproblematiek in Groningen heeft de organisatie dit jaar voor aardbevingsbestendige torens gekozen. Want de relatief kleine aardbevingen in ons land door aardgaswinning, veroorzaken veel schade. Dit komt doordat het hypocentrum zich, vergeleken met natuurlijke bevingen, dichtbij de oppervlakte bevindt.

De wedstijd

De deelnemers waren in de weken voorafgaand aan de wedstrijd al begonnen met het bouwen van de torens. Ook Tauw, dat met twee teams meedeed. In Delft aangekomen, werden de torens op een trilplaat geplaatst en belast met verschillende frequenties om zo een aardbeving te simuleren. Na het doorlopen van deze frequenties werd steeds 0,5 kilo gewicht op de torens geplaatst. De toren van het winnende Tauw-team bleef het langst overeind en bezweek uiteindelijk onder een gewicht van 5 kilo. Tauw werd hiermee winnaar van de deelnemende bedrijven.

Het winnende Tauw-team had bij de constructie vooral gekozen voor efficiëntie, en minder voor stijl. De kracht van de toren zat in de vele diagonalen en dwarsverbindingen, maar het succes van de toren lag uiteindelijk in de flexibiliteit. Door de toren zeer flexibel te maken, bewoog het gewicht bovenin de toren niet of nauwelijks. Dit betekent dat niet de aardbevingsbelasting maar de neerwaartse belasting doorslaggevend was.

Contactpersoon: Elsemiek Joosten