Verwarmd fietspad doorstaat sneeuwtest

De eerste test met het verwarmde fietspad is geslaagd. Tauw voerde de test - die veel media-aandacht trok - uit met een proefopstelling in Heino tijdens sneeuwval op 15 januari.

In de proefopstelling wordt water van gemiddeld 7 graden door buizen heen gepompt, die als een soort vloerverwarming gladde fietspaden begaanbaar maken. En die bleek op deze sneeuwrijke dag prima te werken. Het fietspad kon met gemak op een temperatuur van drie à vier graden worden gehouden, waardoor het sneeuwvrij bleef. En dat terwijl het van 7.00 tot 18.00 uur aanhoudend sneeuwde.

Het fietspad is aangelegd achter het Heinose bedrijf Doorgeest Koeltechniek. Het is voorzien van lussen in het beton waar water van zo'n 7 graden Celsius doorheen wordt gepompt. In de praktijk zal grondwater worden gebruikt dat in Nederland een gemiddelde temperatuur van 11 tot 15 graden heeft. De proef moest uitwijzen of de hoeveelheid energie (temperatuur van het water) die nodig is om sneeuw te doen smelten, klopt met de berekeningen.

Een ijs- en sneeuwvrij fietspad voorkomt ongevallen en is daarom geschikt op plekken waar veel ongelukken gebeuren, zoals bij bruggen of gevaarlijke plekken op schoolroutes.

Zie ook:

- Nooit meer glijdende fietsers in Heino (filmpje SBS6 Hart van Nederland)

Contact persoon: Tom van der Weegen