Wandelen voor Water van Amref: Tauw geeft gastlessen op scholen 2016

In de week van Wereldwaterdag (22 maart 2016) doen vierduizend leerlingen uit heel Nederland mee aan Wandelen voor Water, een jaarlijks terugkerend evenement. Tauw heeft voorafgaand aan het evenement op verschillende scholen gastlessen gegeven over het nut van schoon drinkwater om de leerlingen te enthousiasmeren voor deze wandeling.

Wandelen voor Water

Leerlingen uit groep 7 en 8 wandelen zes kilometer met een rugzak met 6 liter water. Voor veel leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden is dat dagelijkse kost. Door Wandelen voor Water ervaren leerlingen in Nederland hoe inspannend dat is. Voor deze prestatie laten ze zich sponsoren door familie, buren en andere bekenden. Het geld dat ze met elkaar inzamelen wordt gedoneerd aan het water- en sanitatieprogramma ‘Schoon water: een zaak voor iedereen!’ van Amref Flying Doctors. Tauw sponsort dit programma.

Gastlessen Tauw

Negen Tauw-collega’s hebben de afgelopen weken gastlessen verzorgd. Tijdens deze lessen werd op een laagdrempelige manier de aandacht gevestigd op (drink)water in de sloppenwijken van Ethiopië. De leerlingen verbaasden zich niet alleen over het gebrek aan water, maar ook over de kwaliteit ervan. Ze hadden niet verwacht dat hun leeftijdgenootjes zulk vies water drinken. ‘Drinken ze dát water echt op?’, was een veelgehoorde opmerking.

Ter contrast werd er ook gekeken naar (drink)water in Nederland, en dan vooral het verschil tussen vroeger en nu. ´Wow, gebruiken we 120 liter water, per dag per persoon? Dat is veel!’, aldus één van de verbaasde leerlingen.

Schoon water: een zaak voor iedereen!

In 2016 is Amref het vijfjarige gezondheidsprogramma ‘Schoon water: een zaak voor iedereen!’ gestart. In de stedelijke gebieden Addis Abeba, Afar en Oromia (Ethiopië) leidt een gebrek aan drinkwater, slechte riolering en afval (wonen in een sloppenwijk) tot onhygiënische situaties. Gezondheidsproblemen zijn vaak het gevolg.

De lokale overheid heeft te weinig budget en te weinig kennis om de problemen aan te pakken. Daarnaast wordt het beleid vaak niet effectief uitgevoerd. Met de steun van Tauw gaat Amref Flying Doctors aan de slag om deze problemen aan te pakken. Meer dan 140.000 mensen in sloppenwijken en andere arme gebieden zullen uiteindelijk profiteren van dit project.

Tauw & Amref: Samenwerken met Water

Tauw heeft in juni 2014 een overeenkomst voor 3 jaar getekend met Amref Flying Doctors. Hiermee verbinden we ons aan watergerelateerde programma's van Amref. ‘Samenwerken met Water’ is namelijk niet alleen een gedachtegoed dat we binnen Nederland toepassen, we gaan er ook de grens mee over.

Contactpersoon: Jelmer Bron