Lowlands zet 280 vacuümtoiletten in na succesvolle proef Tauw

Na een succesvolle proef met 30 vacuümtoiletten tijdens Lowlands 2011 zet de organisatie van Lowlands dit jaar 280 vacuümtoiletten in om de grote stroom afvalwater, die elk jaar tijdens het festival ontstaat, te reduceren.

Van 17 t/m 19 augustus vindt in Biddinghuizen het Lowlands-festival plaats. De organisatie van Lowlands wil het festival zo duurzaam mogelijk inrichten en heeft ondermeer de ambitie om samen met waterschap Zuiderzeeland de stroom afvalwater die tijdens het festival ontstaat, te verminderen en zo goed mogelijk te verwerken.

Advies- en ingenieursbureau Tauw is in 2011 door de Club van 30 gevraagd om te helpen de hoeveelheid afvalwater te verminderen. Samen met waterschap Zuiderzeeland heeft Tauw tijdens het Lowlands-festival in 2011 de afvalwaterstromen in kaart gebracht door metingen te verrichten en monsters te nemen van afvalwater uit de plaskruizen, de spoeltoiletten en de douches. Ook heeft Tauw een proef met vacuümtoiletten begeleid, waarbij werd onderzocht hoe festivalbestendig deze toiletten zijn, hoeveel mensen er gebruik van maken en wat ze ervan vinden.

Waterverbruik

50% van het totale waterverbruik op het festival blijkt toe te schrijven aan de toiletten. De proef liet zien dat vacuümtoiletten het waterverbruik voor toiletspoelingen en de hoeveelheid afvalwater met 85% vermindert ten opzichte van conventionele toiletten. Ook bleken de bezoekers tevreden over de werking van het vacuümtoilet.

Tijdens Lowlands 2012 zullen 280 van de circa 600 toiletten vacuümtoiletten zijn. Leverancier Van Overbeek heeft geïnvesteerd in de productie en ontwikkeling van deze vacuümtoiletten. De hoeveelheid afvalwater zal hierdoor naar verwachting met 1800 m3 dalen. Verdere verwerking van het afvalwater is nu nog een kostbare stap, maar het streven is om in de toekomst de uitwerpselen te vergisten en de urine aan te leveren voor herwinning van fosfaat.

Meer informatie over onze expertise op het gebied van nieuwe sanitatie >

Contact personen: Johan Blom ne Paul Telkamp

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.