Amfius - Partner in energietransitie

In 2019 lanceerde TAUW een innovatieve scale-up: Amfius. Amfius is projectontwikkelaar voor het realiseren van projecten waarin lokale (rest)warmte als vervanger van aardgas wordt ingezet. Hiermee verwarmt en koelt de onderneming openbare objecten als zwembaden, scholen en zorgcomplexen. Door deze lokale aanpak voorziet Amfius op gasloze wijze in de lokale warmte- en koudevraag.

Riothermie betekent letterlijk: warmte uit het riool. Het idee is misschien even wennen, maar de methode is sympathiek, duurzaam en voordelig. Hoe het werkt? Rioolbuizen zijn warm. Dat komt doordat veel afval warm is als het wegspoelt, bijvoorbeeld doordat we onze handen wassen, de aardappelen afgieten of het douchewater laten wegstromen. Om die warmte op te vangen, omwikkelen we de rioolbuizen met leidingen of leggen we een soort schaal in het riool. De vloeistof in die leidingen of die door de schaal stroomt, warmt daardoor op. Vervolgens brengt een elektrische warmtepomp de temperatuur op een bruikbaar niveau voor de verwarming van het gebouw en zorgt zo voor het ideale binnenklimaat.

Riool als warmtenet

In Nederland ligt zo’n honderdduizend kilometer riool in de bodem. Bij Tauw beschouwen we deze kostbare infrastructuur als warmtenet. Zodat we de beschikbare warmte efficiënt benutten en zo de transitie naar duurzame energie versnellen. Riothermie is toepasbaar in combinatie met een lage temperatuursysteem, zoals vloerverwarming of convectoren. Het is minder geschikt voor oude verwarmingssystemen die om hoge temperaturen vragen (die in bestaande bouw veel voorkomt.) De toepassing van riothermie gaat altijd samen met de installatie van een warmtewisselaar: een techniek die warmte ook voor kou kan verwisselen. Hierdoor is het systeem zowel geschikt om te verwarmen als om te koelen.

Andere technologieën om te verwarmen en te koelen

Naast riothermie zijn diverse andere technologieën mogelijk om te verwarmen en te koelen. In essentie zijn alle technieken gelijk, met de warmtewisselaar in de hoofdrol. De systemen verschillen alleen van elkaar wat betreft de bron waar de warmtewisselaar op is aangesloten. Vraag onze adviseurs gerust welke techniek past bij uw project.

Warmte is overdraagbaar, oftewel: warmte ‘geeft af’. Van dit principe maakt een warmtewisselaar handig gebruik. Deze technische toepassing produceert zelf geen warmte. De vloeistof in het systeem neemt de temperatuur op van een andere bron. Lucht en water zijn bronnen om warmte uit te winnen. Dat noemen we aquathermie. Warmtecollectoren zijn ook een optie, waarbij vloeistof in buizen opwarmt door ze onder het asfalt te plaatsen of in zonnecollectoren op het dak. Als de warmtewisselaar te veel warmte maakt, wordt dit eventueel opgeslagen in een WKO, de afkorting voor warmte/koudeopslag.

WKO (warmte/koudeopslag)

Dit is een gesloten systeem met twee opslagplaatsen voor water onder de grond, op zo’n 100 tot 200 meter diepte. Eén voor koud water en één voor warm water. Het koude water wordt verwarmd met -door de warmtewisselaar gewonnen- warmte uit de omgeving. Een stukje verderop wordt het warme water weer terug de grond in gepompt naar de andere ‘bel’. De WKO fungeert als een reusachtige thermosfles onder de grond. Want op die diepte zijn geen elementen die de temperatuur beïnvloeden. Hierdoor is het mogelijk om zonder gas en met zo min mogelijk energie tóch zomers te koelen en ’s winters te verwarmen.

Bronnen voor warmtewinning

Hieronder noemen we de verschillende mogelijkheden van warmtewinning:

  • Riothermie: door een buizensysteem om de riolering of schalen in het riool
  • Circulatielucht: uit luchtstromen, zowel binnen als buiten
  • Verhardingswarmte: door een slangensysteem onder het asfalt
  • Zonnecollectoren: door een buizensysteem in panelen op het dak
  • Warmte-opslag: met een WKO, een ondergronds systeem met twee reservoirs
  • Oppervlaktewater: warmte uit oppervlaktewater, grondwater, beekjes, vijvers etc.

Inspiratie van geslaagde projecten

Wij adviseren gemeenten, waterschappen, projectontwikkelaars en grote warmteverbruikers. Onze omgevingswarmte-adviseurs maken graag inzichtelijk hoe riothermie voor u kan bijdragen aan duurzaam verwarmen. U kunt ons inschakelen voor een haalbaarheidsonderzoek. In ons portfolio vindt u voorbeelden van zwembaden, scholen, fabrieken en projecten voor gemeenten. Wij inspireren u graag met onze geslaagde projecten. Neemt u contact met ons op voor een afspraak?  

Onze omgevingswarmte projecten

Kijk ook op:

Meer informatie?

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.