Verlichtingsplan herinrichting Slochterhaven in Slochteren

Binnen het project 'Herinrichting Slochterhaven' heeft Tauw voor de gemeente Midden-Groningen het verlichtingsontwerp mogen maken voor het haventerrein, en voor de historische ophaalbrug.

De historische ophaalbrug is een blikvanger in het havengebied, die het verdient om ook in de avonduren in de spotlight te staan.

Met enkele smalle led spots worden de beeldbepalende delen van de constructie aangelicht, zonder daarbij licht uit te stralen naar de omgeving. Het blauwe licht onder het brugdek benadrukt het water en vormt een contrast met het witte licht op de brug.

Bij het ontwerp is rekening met de positie van de ophaalbrug ten opzicht van zijn omgeving. De brug is voor een deel omsloten door natuur, en is aan deze zijden dan ook niet verlicht. Tevens ligt de brug in de zichtlijn die loopt vanaf landgoed Fraeylemaborg, over de provinciale weg (pylonen als markering) en de ophaalbrug. Deze zijde wordt juist nadrukkelijk verlicht om deze zichtlijn ook te versterken.

Na het ontwerp is een proefopstelling georganiseerd waarbij de gemeente aanwezig was, evenals de leverancier (Industrielicht) en de aannemer Ziut. De proefopstelling is gebruikt om het theoretische ontwerp in de praktijk te optimaliseren om zo te komen tot een resultaat dat voldoet aan de wensen van de gemeente. 

Op het haventerrein is gekozen voor lage bolder led armaturen in cortenstaal van Louis Poulsen, en klassieke klok armaturen voor de kromstafmasten van Mikana. Beiden dragen bij aan de beleving van het havengebied, en het gevoel van nostalgie.

De verlichting is dimbaar uitgevoerd en wordt in de nachtelijke uren uitgeschakeld om onnodige lichtvervuiling in het havengebied te voorkomen. 

Meer informatie over verlichtingsplannen?

Vraag het aan onze adviseurs!