‘Hittestress’ wint Wetskills Water Challenge Roemenië

Onlangs heeft in Boekarest de 25ste Wettskills Water Challenge plaatsgevonden, een evenement voor Nederlandse en Roemeense studenten en jong professionals met passie voor water. Vijf teams werden uitgedaagd te werken aan oplossingen voor waterproblemen in Roemenië. Het team dat zich bezighield met de case ‘Effecten van klimaat op de stad: hittestress’, begeleid door Tauw en Hanzehogeschool Groningen, kwam als winnaar uit de bus. 

 

Hittestress

Het winnende team is aan de slag gegaan met de hittestresskaart van Tauw. Die laat zien waar in de stad extreme hitte kan optreden op zeer warme dagen en waar je maatregelen kunt nemen. Onder begeleiding van Floris Boogaard (internationale projecten ‘klimaat in de stad’ bij Tauw/Hanzehogeschool Groningen), Jeroen Kluck (KAS/hittestress expert bij Tauw/Hogeschool van Amsterdam) en Paul van der Wal (maker hittestresskaart Tauw) heeft het team de effecten in beeld gebracht aan de hand van data van lokale partijen en interviews.

Uit de case is naar voren gekomen dat hittestress in Roemenië als probleem wordt gezien, en dat bewustwording van de problematiek en onderlinge samenwerking essentieel is bij de aanpak ervan. Om klimaatadaptatie in Boekarest en andere steden te stimuleren, heeft het team een smartphone app ontworpen die zowel probleemlocaties als oplossingsrichtingen in beeld brengt.

Jury-oordeel

Het jury-oordeel van het winnende team luidde als volgt: “We chose a team with a market ready, feasible and flexible solution. Due to climate change, extreme weather events become more frequent. For Bucharest this has consequences like heatstress and flooding. Our case owner asked for a multifunctional method for risk assessment and mitigation. The core of our solution is a game based app, that stimulates citizens in a fun way to collect relevant data on which adaptive solutions can be based. Based on input of other cities in Europe, the app will also show possible solutions.”

Meer informatie over Wettskills op:

www.wettskills.comVideo
Wettskills 2017

Meer informatie over onze expertise op het gebied van de klimaatactieve stad.

Zie ook de publicaties:

Voor hetzelfde geld klimaatbestendig, voorbeelden klimaatbestendige inrichting voor veelvoorkomende karakteristiek straten
High resolution decision maps for urban planning: a combined analysis of urban flooding and thermal stress potential in Asia and Europe

Contactpersoon: Floris Boogaard

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.