Gezond gedrag stimuleren

Wanneer nodigt een plek nu uit tot gezond gedrag? Om dit te bereiken hebben wij bij Tauw altijd aandacht voor de vier pijlers van een gezonde leefomgeving:

  • Er is voldoende ruimte voor beweging
  • Er is voldoende ruimte voor ontmoeting
  • Er is een goede gebiedsdynamiek
  • Er is aandacht voor het welbevinden van de mens

Het gaat niet alleen om het stimuleren van sporten, maar ook om het bevorderen van het fietsgebruik ten opzichte van de auto, meer sociale interactie en het kunnen ontspannen in de openbare ruimte. Zo vermindert een groene omgeving stress en stimuleert de sociale cohesie. Door sociaal contact voelen we ons gezonder en in een wijk met sociale controle voelen we ons veiliger, waardoor we vaker naar buiten gaan.

De verbinding tussen het sociale en ruimtelijke domein is essentieel voor een gezonde leefomgeving. Deze vraagstukken zijn niet sectoraal, maar juist integraal. Denk aan groen, verlichting, verkeer, sport, zorg en beheer en onderhoud.

Tauw adviseert en ontwerpt gezond

Wij adviseren en ontwerpen in de openbare ruimte om plekken gezonder te maken. Iedere plek is uniek en vergt maatwerk. Tauw heeft diverse vakgebieden in huis om bij het advies te betrekken wanneer dat nodig is, van de civieltechnische uitvoering tot klimaatadaptatie en milieukwaliteit. Ons advies helpt u met de ruimtelijke inrichting van uw stad, om zo bij te dragen aan de gezondheid van uw inwoners.

Wat kunnen wij voor u doen?

Heeft u een vraag? 

Neem contact op met één van onze adviseurs.



Yannick Angkotta

 +31 62 73 11 83 3

  Stuur mij een mail

 

Quickscan sociale veiligheid Sloterdijk-Centrum in Amsterdam

Sloterdijk-Centrum is een gebiedsontwikkeling in de omgeving van station Amsterdam Sloterdijk. Het gebied is volop in beweging. De doelstelling is om Sloterdijk-Centrum te transformeren van een monofunctioneel kantorengebied naar een hoogstedelijk gebied waar het fijn is om te wonen, werken en recreëren. Uit signalen van de ondernemersvereniging komt naar voren dat sociale veiligheid een aandachtspunt is. De gemeente Amsterdam heeft TAUW daarom gevraagd om een quickscan uit te voeren naar de sociale veiligheid in het gebied.

Bekijk project

 

 

Onderzoek naar zwerfafval, gedrag en looproutes rondom Leiden CS

In opdracht van de gemeente Leiden heeft TAUW een onderzoek gedaan naar de beleving van zwerfafval. Dit onderzoek gaat over het consumentengedrag en looproutes van mensen in de omgeving van Leiden CS. Het onderzoek vormt een onderdeel van een mogelijke stationsaanpak van de gemeente Leiden m.b.t. de afvalproblematiek, met als doel het gedrag van consumenten in kaart te brengen, zodat passende interventies in de openbare ruimte kunnen worden bedacht. Openbare ruimte die ‘schoon en heel’ is, leidt immers tot een gezonde leefomgeving.

Bekijk project

 

Diensten voor een Gezonde Leefomgeving

Meer blogs?

Klimaatneutraal en toch super mobiel in 2050 - Yannick Angkotta

Zoeken naar schonere vormen van mobiliteit om steden, mooi, veilig, gezond en toegankelijk te maken. Dat is een belangrijk doelstelling vanuit het Klimaatakkoord. Yannick Angkotta schetst hoe hij hier als ontwerper aan bijdraagt.

Lees meer
Het veiligste plekje van Vietnam - Yannick Angkotta

Normaal gesproken ben ik een echt stadsmens. Ik houd van de drukte en de levendigheid van de stad, hier voel ik me thuis. Begin dit jaar heb ik echter een reis gemaakt door Zuidoost-Azië. De laatste dagen van deze reis heb ik doorgebracht in Hanoi, Vietnam: één van de drukste en meest chaotische steden waar ik ooit geweest ben.

Lees meer
Een rookvrije leefomgeving met de Omgevingswet - Alette Beerling

NRC 6 februari: ‘Verslavingszorg doet ook aangifte tegen tabaksindustrie’. Het is eindelijk zover: huisartsen, kinderartsen, het longfonds, verpleegkundigen en tal van andere organisaties doen aangifte tegen de tabaksindustrie. Dagelijks zien deze partijen de gevolgen van roken. Circa 20.000 Nederlanders sterven per jaar aan de gevolgen van roken. Roken veroorzaakt 13% van de totale ziektelast (bron: RIVM). De noodklok luidt, het is tijd om breder te kijken naar het tegengaan van roken. Niet alleen vanuit de publieke gezondheidszorg, maar ook door ons, de inrichters van de leefomgeving.

Lees meer
Stiekem gezond gedrag stimuleren - Alette Beerling

Niet zo lang geleden was ik in Parijs. Een prachtige stad om in de late herfst met je lief rond te dwalen, wandelend over de Pont Alexandre III met zonsondergang. Na een café met chocolade eclair beklim je die lange, o zo mooie trappen in het kwartier Montmartre. Zelfs wandelen in de regen is er ‘magnifique’, met al die verborgen plekjes om te ontdekken. 

lees meer
Voornemens voor een gezonde leefomgeving - Alette Beerling

Begin van het nieuwe jaar, overal om mij heen hoor ik goede voornemens. ‘Ik ga stoppen met roken, ik neem vanaf nu de trap in plaats van de lift of ik neem de trein in plaats van de auto naar het werk’. Elk jaar hetzelfde liedje. En ja, ook ik ben er schuldig aan. Maar dit jaar niet. Ik voel me goed, ik voel me fit, ik ben in balans. Ik krijg veel energie van de mooie dingen in het leven en geniet van lekker buiten schaatsen, wandelen of hardlopen in het bos. Daarnaast heb ik geen zin om mezelf weer naar een sportschool te slepen om me tussen twintig onbekende, chagrijnige mensen in het zweet te werken. Vanaf dit jaar trein ik bovendien elke week meerdere dagen van Zwolle naar Den Haag, dus ik draag mijn steentje wel bij aan een duurzame wijze van reizen. Niets te klagen! 

lees meer
Hoe maak je een stad weer gezond? - Yannick Angkotta

Barcelona. De stad van architect Antoni Gaudí en Lionel Messi – één van mijn favoriete steden in Europa – kampt al jaren met een probleem: luchtvervuiling door autoverkeer.  Dit komt niet in de laatste plaats doordat een groot deel van Barcelona, net als bijvoorbeeld New York, is gebouwd in een gridstructuur. Dit zorgt voor een volledig andere dynamiek dan in de meeste grote steden in Nederland. Een grote hoeveelheid autoverkeer, iets dat ten tijde van de bouw nog niet voorzien was, rijdt vooral in rechte lijnen door de stad en overheerst tussen de bouwblokken in het straatbeeld. Dit maakt dat Barcelona niet overal een gezonde plek is om te leven. 

lees meer

Een toegankelijke openbare ruimte voor iedereen

Wanneer is een plek mooi? Een subjectieve vraag waar iedereen een ander antwoord op heeft. Zo heeft iedereen andere beelden en voorstellingen van een goede openbare gebruikersruimte.

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.