Wist u dat de ruimtelijke inrichting van een plek positief kan bijdragen aan onze gezondheid? Een gezonde leefomgeving stimuleert en nodigt uit tot gezond gedrag. Gemakkelijk met de fiets boodschappen doen, kinderen die veilig buiten spelen en ouderen die elkaar op een aantrekkelijk pleintje ontmoeten. Dit zijn eenvoudige voorbeelden van gezond gedrag die door de ruimtelijke inrichting te stimuleren zijn.
Wanneer nodigt een plek nu uit tot gezond gedrag? Om dit te bereiken hebben wij bij Tauw altijd aandacht voor de vier pijlers van een gezonde leefomgeving:
Het gaat niet alleen om het stimuleren van sporten, maar ook om het bevorderen van het fietsgebruik ten opzichte van de auto, meer sociale interactie en het kunnen ontspannen in de openbare ruimte. Zo vermindert een groene omgeving stress en stimuleert de sociale cohesie. Door sociaal contact voelen we ons gezonder en in een wijk met sociale controle voelen we ons veiliger, waardoor we vaker naar buiten gaan.
De verbinding tussen het sociale en ruimtelijke domein is essentieel voor een gezonde leefomgeving. Deze vraagstukken zijn niet sectoraal, maar juist integraal. Denk aan groen, verlichting, verkeer, sport, zorg en beheer en onderhoud.
Wij adviseren en ontwerpen in de openbare ruimte om plekken gezonder te maken. Iedere plek is uniek en vergt maatwerk. Tauw heeft diverse vakgebieden in huis om bij het advies te betrekken wanneer dat nodig is, van de civieltechnische uitvoering tot klimaatadaptatie en milieukwaliteit. Ons advies helpt u met de ruimtelijke inrichting van uw stad, om zo bij te dragen aan de gezondheid van uw inwoners.
Neem contact op met één van onze adviseurs.
Yannick Angkotta
Sloterdijk-Centrum is een gebiedsontwikkeling in de omgeving van station Amsterdam Sloterdijk. Het gebied is volop in beweging. De doelstelling is om Sloterdijk-Centrum te transformeren van een monofunctioneel kantorengebied naar een hoogstedelijk gebied waar het fijn is om te wonen, werken en recreëren. Uit signalen van de ondernemersvereniging komt naar voren dat sociale veiligheid een aandachtspunt is. De gemeente Amsterdam heeft TAUW daarom gevraagd om een quickscan uit te voeren naar de sociale veiligheid in het gebied.
Wanneer is een plek mooi? Een subjectieve vraag waar iedereen een ander antwoord op heeft. Zo heeft iedereen andere beelden en voorstellingen van een goede openbare gebruikersruimte.
Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.