BIM is grensverleggend

Ons BIM-team, bestaande uit ruim 20 specialisten, zorgt ervoor dat de nieuwste (kennis)ontwikkelingen op gebied van BIM direct binnen uw projecten worden toegepast!

Een Bouwwerk Informatie Model (BIM) is een virtueel bouwwerk dat meer informatie bevat dan alleen geometrie. Dit model wordt vaak 3D gevisualiseerd. Het bouwwerk kan bestaan uit een gebouw, een gemaal, infrastructuur of een combinatie hiervan. Alle kennis over de fysieke en functionele kenmerken van een project zijn in het model geïntegreerd - en belangrijker nog - aan elkaar gelinkt. Door het bouwwerk virtueel te bouwen voordat het buiten uitgevoerd wordt, zijn de raakvlakken tussen disciplines (bijvoorbeeld wegontwerp, kunstwerken en kabels & leidingen), eerder inzichtelijk.

Dankzij BIM werken alle betrokken disciplines met dezelfde actuele informatie. Dat is van groot belang bij het opstellen van ontwerpen, berekeningen, kostenramingen, simulaties, aanpassingen en presentaties. Gegevensverlies bij de overgang naar nieuwe projectfases is verleden tijd en afstemmingsfouten worden voorkomen. Zo ontstaat een kostenbesparend en kwaliteit verhogend middel voor het samenwerken met partijen in de gehele keten.

Binnen de infrasector wordt, dankzij BIM, letterlijk grensverleggend gewerkt. Betrokken partijen werken niet langer onafhankelijk en geïsoleerd. Tauw voorziet hen door het inzetten van BIM van identieke en actuele (real-time) informatie.

BIM is samenwerken

BIM voegt vakspecifieke informatie van verschillende samenwerkende partijen, aangeleverd vanuit eigen (informatie)modellen, samen tot een integraal Bouwwerk Informatie Model. Van wegontwerp tot lichtmast en van gemaal tot dijkversterking; de scope van het hele project wordt in één oogopslag zichtbaar! Daarnaast kunnen specifieke eisen en aanvullende (technische) achtergrondinformatie gekoppeld worden aan het model. Hierdoor worden ontwerp, gebiedsinformatie, Systems Engineering, planning, risicomanagement, veiligheid en gezondheid, visualisaties en kostendeskundigheid integraal zichtbaar. We ontsluiten deze aspecten onder andere via COINS (open BIM standaard ten behoeve van neutrale data-uitwisseling).

Tauw beoogt met inzet van BIM gewenste eisen en prestaties te borgen, risico’s te beheersen en faalkosten te voorkomen. Hiermee realiseren we een soepele overgang van ontwerp (via contractvorming en aanbesteding) naar de uiteindelijke bouw en het beheer & onderhoud.

 

Diensten BIM:

Wij zijn u graag van dienst op de volgende gebieden:

Het belang van Systems Engineering in het BIM Ontwerp

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.