Bij Tauw staat Ecologie voor zorg voor onze leefomgeving, zodat deze ook in de toekomst van waarde blijft voor mens én dier. De ecologen van Tauw kijken breder dan alleen wetgeving en beleid. We sturen gericht op het vergroten van biodiversiteit en duurzame oplossingen. Dit passen we toe wanneer we het bedrijfsleven, lokale- en rijksoverheden adviseren bij nieuwe ontwikkelingen, gebruik, beheer en beleid.
Contactpersoon: Frank Aarts
E-mail: frank.aarts@tauw.com
Tel: +31 62 11 06 31 5
Een rijke biodiversiteit is essentieel voor een gezonde mensheid. Het houdt ecosystemen in stand die ons een prachtige natuur, maar ook voeding, bouwmaterialen en grondstoffen brengt. Daarom werken we samen met onze opdrachtgevers aan het behoud en herstel van biodiversiteit in onze leefomgeving. Vanuit onze ambitie om ecosystemen wereldwijd te herstellen, met concrete oplossingen voor uw organisatie.
Bijna elk project (sloop, renovatie, beheer en onderhoud of een event) heeft impact op de nabijgelegen flora en fauna, wellicht ook op beschermde soorten. In dat geval bent u volgens de Wet natuurbescherming verplicht om dit in kaart te brengen en mogelijk aanvullende acties te ondernemen. Denk aan een ecologische quickscan, aanvullend onderzoek, etc.
Plannen en projecten, op zichzelf óf in combinatie met andere plannen en projecten, mogen de natuurwaarden waarvoor een Natura2000-gebied is aangewezen, niet significant negatief beïnvloeden. Dit kan gaan om direct ruimteverlies ten behoeve van gestelde natuurdoelen, maar ook indirecte effecten, zoals de uitstoot van stikstof wat effect heeft op vegetatie in nabijgelegen gebieden. In Nederland is een zorgvuldige afweging gewaarborgd via een vergunningenstelsel, voor projecten die gevolgen kunnen hebben voor Natura 2000-gebieden.
Het NNN zorgt in Nederland voor een robuust leefgebied voor leefgemeenschappen, biedt kansen voor her-kolonisatie en verkleint daarmee de kans op het uitsterven van vitale soortgroepen. Voorheen was dit de ecologische hoofdstructuur (EHS).
Als waterbeheerder bent u verantwoordelijk voor schoon water. Schoon in de zin van ecologisch gezond maar ook schoon om in te zwemmen. Waterschappen en gemeenten en ook het Rijk, provincies en particulieren komen bij ons met vragen over waterkwaliteit, beheer en inrichting. Lees verder wat wij voor u kunnen doen op het gebied van de Kaderrichtlijn Water, ecologische monitoring, beek- en rivierherstel, DNA-technieken en zwemwater.
Openbaar groen in de stad of in het buitengebied, moet steeds vaker meerdere gebruiksfuncties hebben. Door een groeiend ruimtegebrek, wordt bijvoorbeeld openbaar groen ingezet voor klimaatbeheersing, vergroten van natuurwaarde, functioneel ruimtegebruik, recreatie etc. Tauw helpt onder andere gemeenten en waterschappen bij de keuzes in de balans tussen deze functies, de uitvoerbaarheid en het beheer. Lees verder over natuurinclusief bouwen, praktische beheertools voor water en bomen en bestrijding van invasieve soorten.
Ecologische data en geografische informatie heeft een steeds prominentere rol in projecten en plannen. We verzamelen met zijn allen steeds meer waarnemingen en gegevens. Tauw is continu bezig om het digitaal inwinnen, het verwerken en bewaren van informatie te optimaliseren. Wilt u weten wat voor winst dit oplevert voor uw project? Lees dan verder over onze innovatieve (veldwerk)methodes, datagebruik en de ecoviewer.
Wij zijn thuis in onder andere de Wet natuurbescherming (Wnb), Natuurnetwerk Nederland (NNN), Programma Aanpak Stikstof (PAS), Milieu Effect Rapportages (MER), Kader Richtlijn Water (KRW), natuurontwikkeling en -beheer, stadsecologie, biodiversiteit en waterkwaliteit. Onze expertise en ervaring reikt van soortgericht veldonderzoeken en monitoring tot inrichtingsontwerpen, opstellen van beleidskaders en effectbeoordelingen van -vaak complexe- ruimtelijke ingrepen.
Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.