Bij TAUW staat Ecologie voor zorg voor onze leefomgeving, zodat deze ook in de toekomst van waarde blijft voor mens én dier. De ecologen van TAUW kijken breder dan alleen wetgeving en beleid. We sturen gericht op het vergroten van biodiversiteit en duurzame oplossingen. Dit passen we toe wanneer we het bedrijfsleven, lokale- en rijksoverheden adviseren bij nieuwe ontwikkelingen, gebruik, beheer en beleid.
Contactpersoon: Frank Aarts
E-mail: frank.aarts@tauw.com
Tel: +31 62 11 06 31 5
Het natuurinclusief bouwen van nu beperkt zich vooral tot bouwwerken. Daarmee bereiken we te weinig als het gaat om meer groen en biodiversiteit in steden en dorpen. Hoe dat beter kan? Wij stellen voor om natuurinclusief bouwen op te schalen tot een methode om de stad te vergroenen en de relatie met het buitengebied te herstellen. Een uitdaging voor overheden, bouwers en ontwerpers.
Een rijke biodiversiteit is essentieel voor een gezonde mensheid. Het houdt ecosystemen in stand die ons een prachtige natuur, maar ook voeding, bouwmaterialen en grondstoffen brengt. Daarom werken we samen met onze opdrachtgevers aan het behoud en herstel van biodiversiteit in onze leefomgeving. Vanuit onze ambitie om ecosystemen wereldwijd te herstellen, met concrete oplossingen voor uw organisatie.
De kwaliteit van natuur en water in Nederland staat onder druk. Ingrijpen is nodig om achteruitgang van biodiversiteit te voorkomen. Tegelijkertijd biedt natuur ruimte voor ontspanning én vrijheid voor de mens. Kortom: een complexe omgeving van weinig ruimte en veel gebruikers. Dat vraagt om een integrale en gezamenlijke aanpak.
Bijna elk project (sloop, renovatie, beheer en onderhoud of een event) heeft impact op de nabijgelegen flora en fauna, wellicht ook op beschermde soorten. In dat geval bent u volgens de Wet natuurbescherming verplicht om dit in kaart te brengen en mogelijk aanvullende acties te ondernemen. Denk aan een ecologische quickscan, aanvullend onderzoek, etc.
Plannen en projecten, op zichzelf óf in combinatie met andere plannen en projecten, mogen de natuurwaarden waarvoor een Natura2000-gebied is aangewezen, niet significant negatief beïnvloeden. Dit kan gaan om direct ruimteverlies ten behoeve van gestelde natuurdoelen, maar ook indirecte effecten, zoals de uitstoot van stikstof wat effect heeft op vegetatie in nabijgelegen gebieden. In Nederland is een zorgvuldige afweging gewaarborgd via een vergunningenstelsel, voor projecten die gevolgen kunnen hebben voor Natura 2000-gebieden.
Het NNN zorgt in Nederland voor een robuust leefgebied voor leefgemeenschappen, biedt kansen voor her-kolonisatie en verkleint daarmee de kans op het uitsterven van vitale soortgroepen. Voorheen was dit de ecologische hoofdstructuur (EHS).
Schoon water is essentieel voor plant- en diersoorten die in het water leven of van het water gebruikmaken. Ook de mens is afhankelijk van schoon water. Bijvoorbeeld als het gaat om recreatieplassen, drinkwater of landbouw. Het bereiken en/of in stand houden van een goede waterkwaliteit, passend bij de functies van een watersysteem, legt een zware last op de schouders van waterbeheerders.
Gouda is door Nederland Zoemt verkozen tot bijvriendelijkste gemeente van Nederland. De gemeente zet zich samen met veel bewoners bijzonder in om van de gemeente een veilige en voedselrijke thuishaven…
Bedrijventerreinen in Nederland worden dankzij een impuls uit het Nationaal Groeifonds de komende jaren omgetoverd tot groene, klimaatbestendige en energie-efficiënte plekken, waar werknemers prettig kunnen…
Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.