Ons project ‘N470 geeft energie’ wint publieksprijs Vernufteling!

Het Tauw-project ‘N470 geeft energie’ heeft met ongeveer 40% van de stemmen de publieksprijs van De Vernufteling 2018/2019 gewonnen. De prijs werd dinsdag 22 januari 2019 uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van NLingenieurs. De Vernufteling is de prijs van NLingenieurs en tijdschrift De Ingenieur voor het meest innovatieve project van een ingenieursbureau.

Patrick Morren, adviseur duurzaamheid bij Tauw, is vanaf de project start-up betrokken geweest en nam de prijs namens Tauw in ontvangst. Hij vertelt: 'Het is een mooie erkenning voor het harde werk dat we in het project hebben gestoken. We kunnen wel praten over klimaatneutraal bouwen, maar dit is een project dat laat zien dat we dit ook al kunnen. En dat het dus nu al de nieuwe status quo kan zijn!'

Het project: N470 geeft energie

De provincie Zuid-Holland grijpt het groot onderhoud van de N470 aan om te experimenteren met innovatieve oplossingen voor energiebesparing en -opwekking. De provincie heeft namelijk als doelstelling om al haar wegen CO2-neutraal te maken. De N470 is één van de eerste wegen waar dit gaat gebeuren: een proeftuin waar oplossingen werden bedacht en ontwikkeld op maatschappelijke terreinen als klimaatverandering en energieschaarste.

Tauw is al ruim 3 jaar nauw betrokken bij dit innovatieve project: we hebben de weg ontworpen, het geïntegreerde contract opgesteld, de businesscase van diverse innovaties (geluidsschermen met zonnepanelen, DC-netwerk, batterij voor energieopslag, slimme wegverlichting, verkeersregelinstallaties, etc.) uitgewerkt en begeleiden we de aanbesteding.

Een mooi partnerschap, waarbij Tauw voor de uitwerking van diverse innovatieve ideeën ook samenwerkte met kennisinstituten en bedrijven in de omgeving.

De Vernufteling

De Vernufteling wordt sinds 2005 jaarlijks uitgereikt aan het advies- of ingenieursbureau dat het meest vindingrijke project inzendt. NLingenieurs en tijdschrift De Ingenieur organiseren de Vernufteling.

De juryprijs werd gewonnen door Ingenieursbureau Nelissen, dat een koel- en verwarmingssysteem realiseerde voor een school in het Brabantse Cuijk dat gebruik maakt van het water uit de Maas.

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.