Serious game ‘Ontwerp je klimaatschoolplein’ feestelijk gelanceerd

Op 27 februari 2020 heeft in het Provinciehuis Overijssel de officiële lancering van de door Tauw ontwikkelde serious game ‘Ontwerp je klimaatschoolplein’ plaatsgevonden. Belangstellenden konden uitgebreid kennismaken met deze game, waarmee kinderen hun eigen 3D schoolplein kunnen ontwerpen.

02 maart 2020

De provincie Overijssel wil dat alle schoolpleinen in Overijssel in 2025 groen zijn. Om dit te bewerkstelligen heeft de provincie samen met Tauw, Twinsense, Stichting Springzaad, IVN Overijssel, Natuur & Milieu Overijssel en Waterschap Drents Overijssels Delta samengewerkt aan de serious game ‘Ontwerp je klimaatschoolplein’.

Zelf aan de slag met het ontwerp

Zo’n 30 geïnteresseerden (binnen en buiten de provincie Overijssel) waaronder gemeenten, scholen, waterschappen en hoveniersbedrijven hebben tijdens deze dag van de gelegenheid gebruik gemaakt om zich te laten informeren over het doel van groene schoolpleinen en over de mogelijkheden van de serious game.

De deelnemers werden meegenomen in het invoerportaal van de serious game waarin de leerkracht het schoolgebouw en schoolplein vormgeeft, en (aan de hand van vragen) de ambities en opgaven op het gebied van water, hitte, droogte, biodiversiteit en hergebruik bepaalt. Vervolgens zijn ze zelf aan de slag gegaan met het gebruiksvriendelijke ontwerpportaal. In groepjes van 2 a 3 personen hebben ze hun eigen klimaatschoolplein ontworpen door ondergronden te kiezen en natuurlijke speeltoestellen en beplanting te plaatsen. Hierbij kregen ze direct feedback van de gemaakte keuzes op hun klimaatopgave.

Enthousiaste reacties

De deelnemers waren erg enthousiast over de serious game. Sommigen voelden zich weer helemaal kind. “Ik voel me bijna schuldig dat ik dit aan het doen ben onder werktijd.” Of: “Dit is niet alleen leuk voor kinderen, wij zouden dit ook kunnen doen met onze collega’s”, waren enkele van de spontane reacties.

“Er zijn tijdens deze bijeenkomst hele mooie ontwerpen gemaakt en we hebben goeie feedback opgehaald”, vertelt Barbara Bekhof van Tauw. “Al met al was het een zeer geslaagde middag.”

Geïnteresseerd?

Bent u benieuwd naar de serious game of wit u bijvoorbeeld weten hoe u een account aanvraagt? Kijk dan op www.tauw.nl/klimaatschoolplein. Hier staat meer informatie voor alle organisaties die kinderen willen betrekken bij het ontwerpen van een klimaatschoolplein. Dit kunnen overheden zijn (provincies, waterschappen, gemeenten), maar ook schoolbesturen, vastgoedontwikkelaars, hoveniers of (landschaps)ontwerpers etc.

 

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.