Tauw sponsort eerbetoon voor Johan van Veen

Grondlegger Deltaplan krijgt standbeeld bij Hollandsche IJsselkering

11 december 2019 - Zestig jaar na zijn overlijden krijgt Dr. Ir. Johan van Veen, grondlegger van het Deltaplan, een standbeeld. Het wordt geplaatst nabij de Hollandsche IJsselkering in Capelle aan den IJssel op initiatief van Stichting Blauwe Lijn en zijn dochter Marian van Veen. Tauw bestaat dit jaar 90 jaar en heeft bijgedragen aan vele waterwerken die nu tot ons waterstaatkundig erfgoed behoren. Tauw omarmt het initiatief van de stichting om de oude waterstaatskennis over te brengen op toekomstige generaties waterbouwers.

Standbeeld

Als afsluiting van het jaar 2019, waarin Johan van Veen en zijn werk centraal stonden, heeft beeldhouwer Fred Hartog uit Zwolle een borstbeeld van Johan van Veen gemaakt. Dit op verzoek van Marian van Veen en in nauwe samenwerking met Stichting Blauwe Lijn. Het beeld wordt geplaatst op de Schielands Hoge Zeedijk die onlangs is versterkt door het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Van Veen zal ter hoogte van het beschermd dorpsgezicht Oude Plaats in Capelle aan den IJssel uitkijken op de rivier en de Hollandsche IJsselkering.

“Dit is het eerste en enige Deltawerk dat Johan van Veen in levende lijve heeft gezien”, zegt Letty Demmers, voorzitter van Stichting Blauwe Lijn. “Kort daarna overleed hij, op 9 december 1959. Een treffende plek dus; het herinnert passanten eraan dat we de strijd tegen het water voortzetten.” Samen met de Historische Vereniging Capelle publiceert de stichting een routekaart, film en boekje over de watergeschiedenis en -toekomst van Capelle aan den IJssel.

Tauw heeft, als onderdeel van de sponsoring, tekeningen gemaakt en een foto-inpassing om de bouwvergunning voor het standbeeld aan te vragen.

Hackathon

Dat Johan van Veen nog steeds tot de verbeelding spreekt en tot inspiratie leidt, bleek ook wel uit de Hackathon met 120 studenten die de Stichting samen met de Hogeschool Rotterdam Civiele Techniek organiseerde waarbij werd voortgebouwd op de plannen van Johan van Veen (zie aftermovie). Auke Terlouw, namens Tauw omgevingsmanager voor de renovatie van de Hollandse IJsselkering, was als paneldeskundige aanwezig. Daarnaast verzorgde Tauw ook de prijs voor het winnende team: een workshop visualisatie middels VR/AR. “Zo wordt het vrije denken en het ontwikkelen van nieuwe visies gestimuleerd.”

Hoe verleden en toekomst samen komen

Stichting Blauwe Lijn werkt vanuit het verleden naar de toekomst met als leidraad de komende stijging van (zee)waterniveaus. Het belang voor nieuwe plannen in verband met de zeespiegelstijging is groot. Een gegeven waar Tauw dagelijks mee te maken heeft. Johan van Veen kan tevens gezien worden als grondlegger van de Eemshaven en verschillende delen van de Rotterdamse haven. Havengebieden waar Tauw ook dagelijks watergerelateerde projecten uitvoert. Zo worden de waterbodemonderzoeken door Tauw al jaren uitgevoerd met de Van Veengrijper, een uitvinding van Johan die al dateert uit 1930.

Samenwerking

Stichting Blauwe Lijn werkt samen met de volgende partijen: Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Provincie Zuid-Holland, Gemeente Capelle aan den IJssel, Watersnoodmuseum, Vereniging van Oud-Rijkswaterstaters, Zeeuws Archief, Historische Vereniging Capelle aan den IJssel, Vereniging van Waterbouwers, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Zeeland, TU Delft, Grand Theatre Groningen, Landgoed de Camping ’t Zandt, Centrum voor Hoogwaterbescherming, Blik op Uithuizermeeden, Coop Verstraete. Het standbeeld is gerealiseerd met de hulp van; Fred Hartog, Marian van Veen, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Tauw Nederland, Mourik Infra BV, Onno Fortuin Consulting, Van Delft Infra B.V., Gouda Natuursteen, Restaurant Perceel, Cinemato Media. 

Meer informatie op: www.stichtingblauwelijn.nl

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.