Aanmodderen

12 april 2023, Martin Doeswijk

Aanmodderen, of het wegdenken van een probleem, is verworden tot onze ware volksaard. En dat is niet iets om trots op te zijn. Vandaag,12 april 2023, de dag waarvan je hoort te weten dat die zou komen is het Country overshoot day in Nederland. Het jaar is dan nog maar 102 dagen jong en als iedereen zou leven zoals de gemiddelde Nederlander, zouden we 3,6 aardes nodig hebben. Kijken we alleen naar Nederland, dan is de onbalans nog groter. We hebben maar liefst 7,3x de biocapaciteit van Nederland nodig om aan onze vraag te voldoen.

Earth Overshoot Day markeert de symbolische datum waarop de mens alle natuurlijke hulpbronnen die de aarde in een jaar kan produceren, heeft opgebruikt. We houden dit tekort in stand door voorraden ecologische hulpbronnen uit te putten (denk aan het gebruik van primaire en uitputbare grondstoffen en houtkap), het intensieve landgebruik (stedelijke infrastructuur) en een enorme CO2 footprint.

Is dit nieuw? Nee. In 1979 was Earth Overshoot Day op 30 december, in 1998 op 28 september en in 2023 zal het waarschijnlijk eerder zijn dan in 2022 (28 juli). Conclusie: we zijn inmiddels van het Holoceen in het Antropoceen beland, waarin de mens zijn vernietigende uitwerking op de planeet botviert. De link met de titel van deze blog mag dus duidelijk zijn.

Of dit gemopper en doemdenken helpt? Ik denk slechts ten dele; onderdeel van het aanmodderen is dat we immuun lijken te worden voor al het slechte nieuws wat dagelijks op ons af komt. Toch kunnen we er wat aan doen! Niet alleen thuis in ons persoonlijke leven, maar ook in de bouw- en infraprojecten waar velen van u werkzaam in zijn. Daarom hier wat positieve en inspirerende anti-aanmodder aanbevelingen:

De vastgoedwaarde van onroerend goed in een groene en blauwe omgeving ligt flink hoger dan in gebieden die dit niet hebben. Daarbij zorgt meer groen in de omgeving voor gelukkigere mensen en meer sociale cohesie en veiligheid. Met de grote woningbouwopgave voor ons land liggen hier grote kansen. Mooi voorbeeld zijn de plannen voor de Utrechtse wijk Merwede: autoloos met veel, afwisselend en glooiend groen.

Biobased bouwen, waarbij vooral materialen gebruikt worden van hernieuwbare grondstoffen, zoals bijvoorbeeld olifantgras of lisdodde voor isolatie doeleinden.

Er gaan steeds meer stemmen op om natuurgebieden rechten te geven. Denk eens na over de mate waarin dit invloed heeft op uw projecten. Interessante denkoefening! Dus niet meer bouwen in veenweidegebieden; vernatting is namelijk essentieel om ons waardevolle culturele erfgoed te behouden.

En ook in uw eigen tuin kunt u een bijdrage leveren door de tegels te verwijderen en te zorgen dat het regenwater niet in het riool verdwijnt, maar in de bodem.

Of  naar de film ‘Onder het Maaiveld’, waarin de ongeziene wereld onder onze voeten wordt onthuld.  Meer dan 30.000 bezoekers zijn u al voorgegaan en de film toont de constructie van grote civiele kunstwerken en een klimaatbestendige vitale leefomgeving. Ik beloof u dat u na het kijken van de film nooit meer onverschillig naar de bodem zult kijken.

Inspiratie kunt u ook halen uit de Green Paper ‘The urgent neccessity of healthy soils’, geschreven door Margot de Cleen en mijzelf. Hierin benadrukken we het belang van gezonde bodems, reiken we concrete oplossingen aan en roepen we eenieder op om actief aan de slag te gaan, te innoveren en kennis te delen. Onze uiteindelijke droom is dat we de ecosysteemdiensten van de aarde zo optimaal mogelijk gebruiken, zonder dat we de aarde uitputten. We nodigen u van harte uit om deel te nemen aan deze missie!

 

Dit artikel is reeds verschenen in Cobouw

 

Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.