Als jij dat kan, dan kan ik dat ook! | Meiden in de techniek

23 maart 2023, Yacintha Mulder

Al op jonge leeftijd worden kinderen gevormd door de wereld om hen heen en daarmee worden zij ook beïnvloed in hun studie- en loopbaankeuzes. In de ontwikkeling van hun interesses, dromen en ambities zijn rolmodellen van groot belang. Het helpt als je je kan identificeren met een rolmodel, iemand die op jou lijkt, want: “Als jij dat kan, dan kan ik dat ook!”. Voor meisjes is dat vaak een vrouw in hun directe omgeving, bijvoorbeeld hun moeder, grote zus of tante.

Mijn eigen moeder gaf les aan jonge vrouwen om de mooiste creaties met hun handen te maken. Van borduurwerk tot aan fantastische kleding voor op de catwalk. Haar creativiteit, nauwkeurigheid en geduld om aan zoiets moois te werken was geweldig om te zien. Maar toen ze mij de eerste kruissteken leerde en ik gretig beertje paddington probeerde te borduren, werd mijn werkje meerdere keren uit elkaar gehaald, want de kruissteken waren niet goed. Ik bleef doorzetten, maar deze creativiteit was niet wat voor mij. Toch ben ik uiteindelijk wel in de technische wereld terechtgekomen.

Voor veel andere jonge vrouwen zullen er weinig technische, vrouwelijk rolmodellen in hun directe omgeving te vinden zijn: slechts 14% van de technische professionals is immers vrouw. Dat meisjes niet kiezen voor opleidingen en beroepen in deze vakgebieden komt door genderstereotype invloeden, een beperkt beeld van technische opleidingen en beroepen, weinig zelfvertrouwen in exacte vakken en het ontbreken van rolmodellen.

Bij TAUW is 29% van de medewerkers op dit moment vrouw: iets om trots op te zijn. Met name als je kijkt naar de 14% uit het landelijk onderzoek en de percentages van een paar jaar geleden. Trots kunnen we ook zijn op de fantastische en kundige rolmodellen die bij ons werken. Zij laten zien hoe gaaf het is om de techniek te werken. Juist deze vrouwen zijn rolmodellen voor jonge meiden die nog een keuze moeten maken voor een studie en latere loopbaan.

En dat is precies waarom wij op 30 maart meedoen aan Girls’ Day. Tijdens Girls’ Day openen door heel Nederland bedrijven hun deuren om meisjes van 10 tot 15 jaar kennis te laten maken met bèta, techniek en IT. Er komen dan 16 jonge meiden bij ons op bezoek om een beter beeld te krijgen van techniek. Een aantal van onze vrouwelijke professionals neemt deze meiden mee op sleepTAUW, zij laten zien hoe gaaf de techniek is en wat werken bij TAUW inhoudt. Tijdens drie workshops vanuit verschillende disciplines zien zij wat TAUW doet voor een duurzame en vitale leefomgeving voor de toekomstige generaties: de toekomst van deze meiden.

En wie weet planten zij een zaadje bij deze jonge meiden om te kiezen voor de techniek… en misschien ook wel om ooit bij TAUW te komen werken!

 

Meer weten over Girls' Day? www.vhto.nl/girls-day

Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.