Als ontwerper moet je goed nadenken voordat je begint

20 februari 2020, Jeffrey Prins

“Ik heb inmiddels geleerd dat je efficiënt te werk moet gaan, niet zomaar gaan ontwerpen maar eerst de eisen en wensen ophalen bij de klant. Daarna kun je pas echt iets goed op papier zetten, anders blijf je het ontwerp aanpassen.” Jeffrey Prins is Ontwerper bij TAUW, hij leerde al vroeg in zijn carrière om goed na te denken voordat hij zijn ontwerpen begon: “Een weg met bepaalde afmetingen blijkt anders niet te passen, bijvoorbeeld omdat twee vrachtwagens elkaar niet kunnen passeren. Je begint daarom met het ‘maatgevend voertuig’, ontwerpsnelheid, kenmerken van het gebied en de samenhang tussen deze elementen. Dat bepaalt het ontwerp.”

Wat houdt je functie in?

“Ik heb HBO Civiele Techniek gestudeerd op de Avans in Den Bosch. Acht jaar geleden ben ik bij Tauw begonnen als stagiair-tekenaar. Hier ben ik blijven hangen, en ik heb inmiddels de functie Deskundige. Ik houd me vooral bezig met het ontwerpen van grote projecten, buiten de bebouwde kom. Het uitzetten van de as en de grote lijnen wordt gedaan met MX Roads. Het opwerken naar meer detailniveau wordt gedaan met Civil3D. Zo combineer ik de kracht van twee softwares”

“Ik heb een extra opleiding gevolgd in het vijfde jaar bij Tauw. Dit is de CROW Verkeerstechniek. Deze opleiding op hbo-niveau is bedoeld voor iedereen die zijn of haar inzicht in verkeer en vervoer wil vergroten. Hierdoor heb ik meer kennis verkregen en ben ik verder gegroeid en rol je vanzelf in de grotere projecten. De eisen en richtlijnen staan voorgeschreven in de CROW/ ROA. Deze publicaties dien je eerst goed uit te spitten: wat moet ik voor dit ontwerp toepassen? Mocht het zo zijn dat er aan een richtlijn niet voldaan kan worden, dan kan er met een juiste onderbouwing in afstemming met de opdrachtgever vanaf worden geweken. Het kunnen afwijken van een richtlijn wordt ook behandeld in de opleiding Verkeerstechniek”

“We zijn ook bezig met innovatie om het werk sneller en slimmer te kunnen doen, bijvoorbeeld de koppeling tussen InfoWorks en Civil3D te vereenvoudigen. Het is op dit moment mogelijk om een InfoWorks model in Civil3D te importeren, waarmee de rioolstrengen en rioolputten in 3D worden geplaatst, en de informatie van deze elementen fysiek leesbaar zijn. Dit kan door een InfoWorks model op een bepaalde manier te exporteren en via een tool te laten omzetten naar een bepaalde extensie. Dat neemt je veel werk uit handen. Naast deze koppeling ontwikkelen we nog meer tools waarmee we het ‘saaie’ werk sneller en eenvoudiger kunnen maken.

Welke projecten doe je?

“Ik ben nu bezig met het project Kempenbaan West, het grootste project waar ik tot nu toe aan gewerkt heb. Het project betreft een nieuwe aansluiting op de A67, verlenging van de N69 over de A67 en een reconstructie van het zuidelijke deel van de Kempenbaan. Hierdoor hebben we te maken met meerdere opdrachtgevers. Dat geeft toch wel enige uitdaging. Het DO is eerst separaat naar de opdrachtgevers verstrekt en zijn door hen gecontroleerd. Daarna is er na verwerking van hun opmerkingen/ nadere wensen een integraal DO tot stand gekomen. Inmiddels zijn we bezig met het integrale UO.”

Hoe ziet je werkdag eruit?

“Mijn werkdag is elke dag anders, soms zit ik acht uur achter de laptop te ontwerpen en op een andere dag heb ik overleggen over bijvoorbeeld raakvlakken of nadere afstemming, hetzij andere ontwerpers ondersteunen in bepaalde (ontwerp)keuzes/ detaillering.”

“Werken bij Tauw bevalt goed, ik ben dan wel een half jaar weggeweest om bij een andere bedrijf te werken, maar toch weer teruggekeerd. Er is hier veel vrijheid: je bepaalt zelf waar, hoe laat en hoe lang je werkt, zolang je je aan de planning houd en je uren kan verantwoorden. De collega’s bij Tauw zijn ook een stuk gezelliger, niet zo gesloten. We zeggen alles tegen elkaar, dat vind ik ook wel belangrijk om te doen. Het sparren met andere ontwerpers is erg plezierig, we ondersteunen elkaar goed. Samen maak je het beter.”

 

Heeft u een vraag over het ontwerpbureau van Tauw?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.