Dames, laat je zien!

15 maart 2023, Henrike Branderhorst

Het is geen geheim dat we mannen én vrouwen nodig hebben om tot oplossingen te komen voor de huidige maatschappelijke vraagstukken. Een goede afspiegeling van de maatschappij. Ieder bedrijf is bezig met diversiteit en inclusie. En toch blijft Nederland, en vooral de bouwsector, achter met het aantal vrouwen op cruciale posities. Ik begrijp dat niet. En toch ook weer wel. Ik zie namelijk drie belangrijke redenen.

Het aantal meisjes dat instroomt op opleidingen waarmee zij in de bouw- en/of technieksector aan de slag kunnen, is te laag om überhaupt tot een goede verhouding man/vrouw op cruciale posities te komen. Dat betekent dat wij – mannen én vrouwen - een voorlichtings- en voorbeeldrol hebben. Wij moeten meisjes op jonge leeftijd laten zien met welke maatschappelijke vraagstukken wij te maken hebben in onze branche. En hoe we samen het verschil kunnen maken.

Daarnaast moeten we het vrouwen meer gunnen om op cruciale posities te komen. Dat heb ik zelf goed gemerkt. Je kunt keihard werken en precies de goede dingen doen, maar je moet wel gezien worden en het moet je nog steeds gegund worden. Vaak door mannelijke collega’s op bepalende posities. Dat blijft toch nog steeds verbazingwekkend.

Het laatste punt heeft te maken met de balans tussen feminine en masculine energie. Bij mij overheerst de feminine energie en slaat de balans soms meer door naar caring in plaats van daring. Maar je moet ook durven, risico’s nemen, besluiten nemen en actief naar voren stappen. Dat heb ik moeten leren: Kansen durven pakken, zonder dat je precies weet wat je tegenkomt. Durven vertrouwen op het onbekende. Uitspreken wat ik denk, mijn ambitie kenbaar maken.

Al die dingen kunnen vrouwen leren. Ik hoop dat ik vooral ook daarin een voorbeeld kan zijn. Want het gaat niet alleen om mannen, ook vrouwen spelen een cruciale rol bij meer diversiteit. Dus wees niet bang, stap naar voren en pak de ruimte die nodig is!

Dit artikel is reeds verschenen in Cobouw

Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.