De ups en downs van duurzame keuzes

14 juli 2022, Sanne de Groot

Voor mij is het mooie aan mijn werk als adviseur Duurzaamheid dat ik elke dag mensen mag helpen bij het maken van duurzamere keuzes. En dit is keihard nodig.

Wat hebben wij nodig om in beweging te komen en blijven? Het in praktijk brengen van duurzame plannen en ideeën is ontzettend mooi, maar kan ook erg lastig zijn, en leidt uiteindelijk tot veel voldoening.

Het zien ontstaan van beweging is iets waar ik enorm van geniet. Ik zie steeds meer mensen zelf actief in actie komen en om hulp vragen. Projectleiders komen met concrete vragen over welke duurzame maatregelen in hun project de meeste impact hebben, hoe zij volledig circulair kunnen ontwerpen en aanbesteden of hoe zij hun (project)teams meenemen in creatiever denken. Het helpt hen als ik meedenk, inzicht geef en ordening bied in de veelheid van ambities en een heldere stapsgewijze aanpak voorstel. De pro-activiteit het enthousiasme om aan te slag te gaan, geeft mij een goed gevoel.

Maar, duurzame keuzes zijn zeker niet altijd leuk en makkelijk. Zo nam ik afgelopen week afscheid van mijn auto. Dat viel me enorm zwaar. Niet zozeer omdat ik een auto nu dagelijks of zelfs wekelijks gebruik. Voor mij zit het vooral in de emoties en herinneringen die eraan vast zaten. Het was de auto van mijn vader, die ik na zijn overlijden heb overgenomen.

Met het afscheid nemen van die auto kwam daar veel verdriet bij kijken waar ik doorheen moest. De emotionele waarde van de herinneringen, mooie tripjes en bijzondere momenten hing voor mij sterk vast aan die auto. Een stuk houvast in mezelf en mensen om me heen met wie ik het verdriet kon delen maakte dat ik het kan gaan loslaten.

In beweging komen en blijven is essentieel in de duurzame transitie. Bedenk wat jij nodig hebt om in beweging te komen. Wat ik nodig had om in beweging te blijven? In het geval van mijn auto zat het voor mij vooral in het ruimte geven aan mijn verdriet en het koesteren van de mooie herinneringen.

Heeft u vragen over dit blogartikel?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.