De zoektocht naar een circulaire zitbank

10 februari 2023, Joanne van 't Zelfde

Het is tijd voor een nieuwe zitbank! Niets bijzonders zou je denken, maar door mijn werkveld Circulaire Economie en Duurzaamheid kijk ik daar toch anders tegenaan. Binnen TAUW hebben we onlangs het rapport ‘Groot zitmeubilair | Productstromen en materialen in kaart gebracht’ opgesteld. Dit project vond plaats in opdracht van Rijkswaterstaat en had als doel de keten van groot zitmeubilair in kaart te brengen, in het bijzonder de afvalstroom ervan. Welke milieu-impact hebben gestoffeerde zitmeubels en waar liggen kansen om ze circulair te maken?

Potentie circulaire aanpak groot zitmeubilair

Het convenant Meer en Beter Recyclen, een samenwerkingsverband van de overheid en de afval-/recyclingsector, is ervan overtuigd dat de afvalstroom van groot zitmeubilair potentie heeft voor een meer circulaire aanpak. Tijdens ons onderzoek bleek dat groot zitmeubilair (bankstellen, sofa’s en fauteuils) een omvangrijke stroom van complexe producten vormt, met een relatief grote CO2-voetafdruk. De complexiteit van de producten zit vooral in de samenstelling van verschillende materialen, die ook nog eens erg variëren in kwaliteit. Daarnaast zijn de zitmeubelen niet of lastig te demonteren. Deze factoren bemoeilijken reparatie en recycling. Bovendien kwam uit ons onderzoek naar voren dat ongeveer 25% van alle gestoffeerde meubelen die ons huis verlaten op een bepaalde manier hergebruikt wordt, en dat maar liefst 75% in de verbrandingsoven belandt. Bekijk het volledige rapport via deze link.

 

Checklist voor een circulaire bank

Als student had ik ooit via marktplaats voor € 10,00 een oude bank op de kop getikt, waar ik nog vijf jaar veel plezier van heb gehad. Best een duurzame keuze, achteraf gezien. Ditmaal ga ik voor mijn nieuwe zitbank bewust op zoek naar een tweedehands bank, om bij te dragen aan een circulaire economie. Om een goede keuze te maken heb ik de volgende checklist samengesteld, die natuurlijk voor elk groot zitmeubel van toepassing kan zijn:

  1. De bank moet tweedehands zijn: er hoeft geen nieuwe bank gemaakt te worden én je hebt hem snel in huis.
  2. De bank moet nog een tijdje meekunnen: de steeds kortere levensduur van banken hangt nauw samen met trendgevoeligheid. Laat hippe stofjes schieten en kies voor iets neutraals.
  3. De bank moet gerepareerd kunnen worden: meubelmakers en stoffeerders zorgen ervoor dat je bank weer jaren mee kan. Helaas liggen de prijzen hoog, omdat veel meubels moeilijk te demonteren zijn. Let op demontagemogelijkheden en vermijd vaste verbindingen, zoals lijm.
  4. De bank moet gemakkelijk te recyclen zijn: het schuim kan momenteel niet gerecycled worden, maar het hout wel. Kan het hout van de kussens gescheiden worden? Vermijd ook hier vaste verbindingen.
  5. De bank moet niet lelijk zijn: tja, het oog wil ook wat …

Na een aantal weken zoeken, is het gelukt! Ik ben nu trotse eigenaar van een ‘nieuwe’ bank, die voldoet aan alle eisen. De kleur is niet helemaal mijn smaak, maar door de losse kussens kan ik er over een aantal jaar gemakkelijk een nieuwe stof overheen zetten. In de tussentijd ben ik creatief met kussens en kleedjes.

 

Waar begint ú met circulariteit?

Als organisatie (en consument) kunt u enerzijds bijdragen aan een circulaire economie door circulair in te kopen en te kiezen voor duurzame producten. Anderzijds kunt u bijdragen door de processen binnen uw productieketen te verduurzamen. Een complexe opgave, die vraagt om specialistische kennis. Vraagt u zich af hoe u stappen kunt zetten naar circulariteit? Mijn collega’s en ik helpen u graag op weg!
Of bekijk onze webpagina om te ontdekken hoe je met TAUW stappen kunt zetten richting circulaire economie.

Circulaire economie

Heeft u vragen over dit artikel?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.