Diversiteit en inclusie vraagt ook van mij meer lef en volharding

23 januari 2023, Henrike Branderhorst

Sinds ik op de middelbare school met slechts één ander meisje in de klas zat met een technisch profiel, ben ik me bewust van genderdiversiteit en wat de aan- of afwezigheid van inclusie met je doet. Met z’n tweetjes ‘deden we niet mee’ en hoorden we er niet bij.

Misschien wel herkenbaar voor meer vrouwen die, net als ik, nu op mooie posities in onze sector zitten. En mede het verschil kunnen maken. Want genderdiversiteit, inclusie en sociale veiligheid zijn actueler dan ooit om de uitdagingen van nu met succes aan te kunnen gaan. Daarom pak ik hierin steeds bewuster mijn rol; ik ben er iedere dag actief mee bezig, in mijn organisatie en in onze sector. Maar niet voldoende.

Recent zat ik in een bestuur met een genderdivers gezelschap. Voor de rest was er niks divers aan: wit, hoog opgeleid, goede posities en allemaal werkzaam in dezelfde sector. We spraken over onze eigen samenstelling: wat als er een vacature komt, gaan we sturen op diversiteit en welke dan? Willen we 1/3 vrouwen of mannen in het bestuur? En hoe inclusief zijn we, en hoe gaan we dat meten?

Een van mijn bestuursleden merkte op dat het hem eigenlijk niet uitmaakt, divers of inclusief. En onbewust maakten we het thema vervolgens als groep minder belangrijk. En ik liet het gebeuren. Ik verzuimde naar voren te stappen en gebruik te maken van het moment, om uit te leggen dat het wel degelijk uitmaakt en waarom. Achteraf pas zie ik mijn eigen bias: ik zit goed met mijn 6 vinkjes. Maar wil ik anderen daadwerkelijk meekrijgen in het feit dat diversiteit en inclusie in organisaties essentieel is, dan vraagt het ook van mij meer lef en volharding. Ik moet dit thema blijven agenderen en ik moet blijven doorpakken met acties. Ik ben weer wakker geschud. En de volgende keer stap ik wel naar voren, want we zijn er nog lang niet.

 

Dit artikel is reeds verschenen in Cobouw

Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.