Drones bij ecologieprojecten: 3 succesvolle voorbeelden uit de praktijk

02 februari 2022, Saskia Wijte

De meerwaarde van drones binnen onze ecologieprojecten begint steeds duidelijker te worden. Met ons ecologenteam hebben we inmiddels een uitdagende zoektocht en diverse succesvolle pilots achter de rug. Elke keer was het weer spannend of het door kon gaan en of we de juiste vergunningen en toestemmingen op tijd zouden krijgen, dus ook daar hebben we de afgelopen tijd veel ervaring mee opgedaan. Graag neem ik jullie mee in de veelbelovende resultaten van onze proefvluchten.

Over deze blogreeks

 Het gebruik van drones in ecologieprojecten neemt een vlucht. Deze minivliegtuigjes groeiden uit van leuk speelgoed tot gewaardeerde krachten in de lucht. Hoe gebruiken we drones in de ecologieprojecten van TAUW en waar lopen we allemaal tegenaan? In de blogserie De Vliegende Ecoloog nemen we je mee in onze ervaringen in de praktijk en vertellen we hoe technologische innovatie het vakgebied ecologie een stap verder brengt. Dit is deel 2 uit de serie.

 

1. Gebruik van warmtebeeldcamera bij spotten vleermuizen en zoogdieren

Vleermuizen zijn kleine en beweeglijke dieren die bovendien vooral ’s nachts actief zijn, als het donker is. Ze komen kort na zonsondergang uit hun verblijfplaatsen om vervolgens in de nacht naar voedsel te zoeken. Die verblijfplaatsen zijn onder andere goed te vinden door in de gaten te houden waar je vleermuizen naar buiten of binnen ziet vliegen. Normaal onderzoeken we dat met geluidsapparatuur. We hebben nu ook getest of dit met een warmtebeeldcamera aan een drone mogelijk is. Dat leverde mooie beelden op van rondvliegende vleermuizen. Ook hebben we een warmtebeeldcamera gebruikt om grotere zoogdieren in beeld te brengen die vooral in de nacht actief zijn. En ook dat lukte! We zagen dassen en konijnen rondlopen en de veldecoloog was erg enthousiast, want het is met een drone veel makkelijker om een groot gebied in kaart te brengen. Wel moeten we - met name voor de vleermuizen - nog verder experimenteren met het instellen van de framerate en resolutie, zodat we alles ook daadwerkelijk goed in beeld krijgen. Nu waren ze ons soms nog te snel af. Deze test krijgt dus nog een vervolg.

2. Grote terreinen in kaart brengen

Bij een andere pilot op een groot industrieterrein hebben we de drone ingezet als hulpmiddel bij een ecologische quickscan. Bij zo’n quickscan brengen we in kaart of een bepaald plangebied mogelijk geschikt is voor beschermde plant- en/of diersoorten. Een van onze ecologen gaat hiervoor te voet het veld in. Niet alle locaties zijn echter even goed en veilig te voet en vanaf de grond in kaart te brengen. Op een industriële locatie in een havengebied kregen we toestemming om het gebied ook met een drone te bekijken. Dit leverde prachtige beelden op, én waardevolle informatie. De daken die we vanaf de grond nooit zo mooi in kaart hadden kunnen brengen, bleken veel potentie te hebben voor broedende vogels. Door de inzet van de drone konden we het nader onderzoek naar broedvogels veel gerichter opzetten. Dit levert de klant voordeel op in de vorm van tijd, geld en mogelijkheden. Ook voor onszelf scheelde het veel tijd en een hoop ladders klimmen. Het terrein met veel gebouwen en installaties was te voet lastig te verkennen, maar was met de drone binnen no time volledig in kaart gebracht. Daarnaast hebben we ook beelden die we achteraf nog eens kunnen terugkijken voor een eventuele herbeoordeling of bij twijfels. De drone is hier dus echt van meerwaarde en kan ook voor technische inspecties heel waardevol zijn. Ook hier een succesje dus!

3. Spectaculaire vogelbeelden

Maar de beelden waar mijn ecologenhart het hardst van gingen kloppen was van onze eerste pilot in het voorjaar van 2021. In samenwerking met TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet in Nederland, deden we proef met een dronevlucht om vogelnesten in hoogspanningsmasten in kaart te brengen. Dit kan ook vanaf de grond met een verrekijker, in combinatie met het waarnemen van rondvliegende vogels en het interpreteren van gedrag. Met een drone konden we veel beter van bovenaf bekijken of we vogelnesten in de masten zagen zitten. Maar wat mij vooral bijblijft zijn  de prachtige beelden die dit opleverde, onder andere van een nest met jonge torenvalken die vanaf de grond maar lastig te zien waren geweest. De camera kon maar liefst 80 keer inzoomen en dus keurig op afstand blijven, maar bracht evengoed de jongen op het nest haarscherp in beeld. Een prachtig resultaat dus, en wij denken dat deze manier van inventarisatie zeer veel potentie heeft. Wat ons betreft gaan we hier dan ook in 2022 weer verder mee.

Lees ook andere blogs uit de reeks ‘De vliegende ecoloog’:

Deel 1: De vliegende ecoloog - drones bij ecologieprojecten

Heeft u een vraag over dit blogartikel?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.