"Ik doe duurzame projectbeheersing het liefst bij lokale bouwprojecten"

04 februari 2020, Geert Vossen

“We hebben bij Tauw de ‘Happy Project’-aanpak opgestart, waarbij je de tevredenheid van de klant meet, maar ook de tevredenheid van werknemers en ‘de tevredenheid van de kassa’. Er moet immers geld verdiend worden, maar dat is niet de enige waarde van een bouwproject.”

Geert Vossen is Projectleider bij Tauw, hij is bij verschillende interessante (en liefst lokale) projecten betrokken. Geert wil wel benadrukken dat het hem om méér draait dan geld: “De tevredenheid van medewerkers vind ik erg belangrijk, de tevreden klant komt dan vanzelf en daardoor ook de tevreden kassa. Maar ook het milieu mag er niet op achteruit gaan en moet er eigenlijk beter van worden. Dat vind ik duurzame projectbeheersing.”Wat houdt jouw functie als Projectleider in?

“Als projectleider beheers ik het project op de ‘GOKIT-R’ en de samenwerking, bij erg grote projecten doe ik dit samen met de Projectmanager. Ik heb verschillende projecten onder mijn hoede, zoals de Vestdijk in Eindhoven en Kempenbaan Oost in Veldhoven. Vanuit Tauw ben ik daar Projectleider, maar binnen bijvoorbeeld het bouwteam van het project Vestdijk bekleed ik de IPM rol van Manager Projectbeheersing. Binnen het project Vestdijk zijn we als Tauw verantwoordelijk voor de uitwerking van het ontwerp naar uitvoeringsontwerp en bestekken.”

“Bij de Vestdijk zijn we eind 2017 begonnen, het project had verschillende doelstellingen: het moest klimaatbestendig zijn, de verblijfskwaliteit moest vergroot worden en de bereikbaarheid van de binnenstad moest beter. Maar de aanleiding van het project is het verbeteren van de luchtkwaliteit.”

Wat is jouw rol bij zo’n project?

“Ik moet zorgen dat deze doelstellingen in het ontwerp worden verankerd, middels ‘systems engineering’. Dan check je continu de voortgang aan je doelstellingen, tot je een schets en voorlopig ontwerp hebt. Daarna wordt het ontwerp en een nader detail uitgewerkt tot een definitief ontwerp. En dat wordt weer uitgewerkt naar het uitvoeringsontwerp, waar de aannemer mee aan de slag gaat.”

“Als Nederlanders klagen we graag, maar we mogen best tevreden zijn over hoe we projecten doen zoals de Vestdijk. Dat er wel eens wat fout gaat of onenigheid is, is normaal. Imperfectie hoort erbij, dat maakt het ook interessant.”

Welke bouwprojecten hebben je voorkeur?

“Ik werk veel voor projecten van overheden, liefst in de buurt. Je weet dan zelf ook vaak wat er speelt. Ik ben zelf Eindhovenaar, een project als Vestdijk kent iedereen in je omgeving en de lokale krant schrijft er continu over. Op feestjes hoor je er ook over, dus zo wordt je werk verbonden met je persoonlijke leven.”

“Maar ook de reisafstand is een voordeel bij lokale projecten, je kunt meer doen, omdat je niet zo ver hoeft te reizen en het is duurzaam. Om die reden zijn we ook met regionale marktteams gaan werken, er worden nu minder kilometers gemaakt. En in je persoonlijke netwerk kun je makkelijker acquisitie doen.”

Hoe belangrijk is duurzaamheid?

“Erg belangrijk, ik ben binnen Tauw ook Duurzaamheidsambassadeur. We krijgen regelmatig de vraag ‘wat doet Tauw zelf eigenlijk aan duurzaamheid’, maar we kunnen steeds meer voorbeelden noemen, zoals het elektrisch rijden. Het zit echt in ons DNA, persoonlijk vind ik het ook erg belangrijk en ben er dagelijks mee bezig. Zo eet ik zelf volledig plantaardig.”

“Vooral in ons vakgebied zie je vaak dat lef ontbreekt bij goede ideeën rond duurzaamheid. Zo hebben we het project ‘omgekeerd aanbesteden’ bedacht, als duurzaam projectleider vind ik het belangrijk om bij te dragen aan het succes. Bij omgekeerd aanbesteden mogen onze klanten inschrijven met een duurzaam project, wij beoordelen deze projecten en hiervan wint één project de prijs: gratis 40.000 euro aan advies-uren. Een vernieuwend idee, dat ik mee heb mogen uitwerken en uitvoeren.”

“Indirect kunnen dit soort ideeën natuurlijk geld opleveren, maar we wilden vooral bijdragen aan onze duurzaamheidsmissie. Wat ons betreft mag het in de bouw wel wat sneller gaan, zeker ook wat mij betreft. Dat is duurzame projectbeheersing.”

Lees meer over ontwerp

 

Heeft u een vraag over het ontwerpbureau van Tauw?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.