“Once we know and are aware, we are responsible for our action and inaction. We can do something about it or ignore it. Either way, we are responsible”. Met deze mooie uitspraak van Jean Paul de Sartre ging ik Springtij in dit jaar. Het geeft voor mij de urgentie aan om de klimaatdoelen te halen, het geeft aan dat een ieder zelf verantwoordelijk is en zelf een keuze heeft. Maar vooral geeft deze uitspraak me weer hoop en vertrouwen. Hoop en vertrouwen waren, bij mij, het afgelopen half jaar behoorlijk onderdruk komen te staan. Onderzoeken van VN en andere gerenommeerde onderzoeksinstellingen laten allemaal hetzelfde beeld zien, we overschrijden diverse systemen die de aarde leefbaar behouden voor huidig leven, inclusief ons mensen. Het lijkt alsof mensen niet doorhebben wat de ernst van de situatie is. De uitspraak van de Sartre zette mij weer met beide voeten op de grond en gaf me kracht om over te gaan tot actie. En actief bij te dragen aan het behalen van de klimaatdoelen.
Het programma op Springtij wordt mede inhoudelijk vormgegeven door loodsen, ik mocht daar dit jaar als loods voor het verduurzamen van wijken wederom aan bijdragen. Het driedaagse forum om oplossingen te vinden voor de uitdagingen waarmee Nederland en onze planeet worden geconfronteerd. Dit jaar was het motto van Springtij “De tijd is aan ons, laten we durven”, met als kern meer integratie, meer verdieping en minder vrijblijvendheid. Alsof het zo is uitgezocht, sluit dit motto goed aan bij de uitspraak van de Sartre.
Als loods heb ik een programma opgezet. Vanuit mijn expertise als consultant verduurzamen van de leefomgeving mocht ik dit jaar een programma verzorgen over “verduurzamen wijken”. Met ca. 50 mensen uit de keten; vakgenoten, mede-experts etc. gingen wij in gesprek waarbij we inspiratie bij elkaar hebben gezocht met een verrijking van Jacqueline Cramer. Er was ruimte voor gesprek, verdieping in doorvragen en reflectie op eigen positie en die van de opgave. Het enthousiasme in de groep was groot, is nog steeds groot, en er zijn 5 werkgroepen gevormd met deelnemers die elkaar kunnen en willen versterken. De werkgroepen zijn nu druk aan de slag om vervolg stappen te zetten. De werkgroepen werken aan de volgende thema’s; opstellen Leidende principes, opschalen goede voorbeelden, nieuwe “materiaal” eisen, minder bouwen en andere Bouwcultuur.
We hebben, met Lucas de Man, de kracht van verbeelding gebruikt om de onderlinge gesprekken te verstreken, verdiepen en overeenstemming te toetsen op voorgestelde mogelijkheden voor een gewijzigde inrichting en of te gebruiken materialen. Het verwondert me iedere keer weer opnieuw hoe sterk deze is binnen het gesprek om te praten over het duurzaam inrichten van onze leefomgeving.
Springtij is ook filosoferen. Bijvoorbeeld een filosofisch inhoudelijk gesprek over wat is een mooi. Het gesprek liet zien dat mooi vele aspecten heeft voor dier, planten en mens. En dat voor ieder leven organisme mooi een andere betekenis heeft. Aan het einde van het gesprek werd duidelijk dat het gesprek, opgenomen in Springtij-podcast, eenieder meer open zet voor het besef dat de diversiteit aan mensen en achtergronden er voor zorgt dat de beleving een mooi en veilige PLEK zeer verschillend zijn. Dat het belangrijk is bij de inrichting van een mooi Nederland hier met open blijk invulling aan te geven.
Na 3 dagen ging ik vol energie terug aan boord, om het mooie Terschelling weer achter me te laten naar de echte wereld. De uitspraak van de Sartre heeft op Springtij nog meer diepgang gekregen. We weten met elkaar zoveel, we hebben met elkaar zoveel goede oplossingen en innovaties voor handen. Als we ervoor kiezen deze met elkaar in te zetten dan kunnen we een heel eind komen om de klimaatdoelen te behalen. Maar “We can do something about it or ignore it. Either way, we are responsible”. Dit kan ik en kunnen wij, niet alleen, samenwerking in de keten en met een forum als Springtij is essentieel om voortgang te boeken. Laten we het met elkaar in versnelling brengen.
Als consult Duurzame Leefomgeving begeleidt Anno organisaties om de strategie & visie door te vertalen naar concrete ambities en maatregelen in uitvoeringsprogramma’s of te komen tot een programma van eisen voor een renovatie en of ontwikkeling.
Anno is een stadsmens met een passie voor natuur.
Recent was Anno samen met Henrike Branderhorst te gast bij de podcastserie Nederland Transitieland. Luister nu naar deze aflevering.
Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.