Een verfrissende duik in zomerse temperaturen

Liesbeth Wilschut

Zodra weerman Gerrit Hiemstra de magische woorden ‘zomerse temperaturen’ uitspreekt, begint bij menig gezin de vrolijke anticipatie. Barbecueën bij het meer, of toch maar de files naar het strand trotseren? Of naar dat leuke pleintje met die waterfontein? De waterspeeltuin? Een waterijsje?
Nederlanders houden van water, en in de zomer des te meer. Maar wat betekenen die ‘zomerse temperaturen’ nou voor Nederland? Volgens de scenario’s zullen de zomers - simpel gezegd – langer en heter worden.

Waterkwaliteit in het geding

Nog vaker een verkoelende duik in natuurwater nemen dan maar? Dat valt nog te bezien. Klimaatverandering beïnvloedt de waterkwaliteit. Hogere luchttemperaturen zorgen ervoor dat het water meer opwarmt en minder snel haar warmte kwijt kan. Periodes van droogte hebben effect op de verversing van het water. Toenemende extreme buien vergroten de instroom van vervuild afstromend water, van bijvoorbeeld landbouwgebieden. Extreme buien vergroten de kans op het in werking treden van overstorten.
Dit alles betekent dat de waterkwaliteit mogelijk in het geding komt. En dat terwijl de druk op de waterrecreatie in en om de stad alleen maar zal toenemen door toenemende gevoelstemperaturen en urbanisatie.

Toenemende watertemperatuur

Wat te doen? Een eerste stap zal zijn om net als voor de vier hoofdthema’s van klimaatadaptatie (overstromingen, wateroverlast, hitte en droogte) de opgave te verhelderen. Hoeveel zal de watertemperatuur toenemen en hoe beïnvloedt dat de kwaliteit van het water? Hoe is dat voor diepe en ondiepe wateren en water binnen en buiten de bebouwde kom? Op hoeveel extra instroom van vervuild water kunnen we rekenen?
Op het Congres Hitte geef ik samen met Cor Jacobs van WEnR een toelichting op het eerste deel van deze opgave: hoeveel gaan de watertemperaturen toenemen? We presenteren de resultaten van de risico op opwarming oppervlakte kaart die we voor de Klimaateffectatlas hebben gemaakt en daarnaast ook resultaten van een case study in Zwolle.

Magische woorden

Zomerse temperaturen. Het blijven magische woorden. Maar ook woorden om bij in actie te komen. Gemeenten moeten voor 2020 klimaatbestendig handelen op de thema’s overstromingen, wateroverlast, droogte en hitte. Voeg daar waterkwaliteit ook maar aan toe!

Meer informatie?

Lees ook deze blogs van Liesbeth Wilschut

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.