Elke dag verdient een Nacht van de Nacht

Edwin Veldkamp

De nacht van 29 oktober staat in het teken van de jaarlijkse Nacht van de Nacht. Een evenement georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties waarbij door tal van activiteiten aandacht voor de waarde van donkerte wordt gevraagd. Deze nacht doven ook veel gemeenten en bedrijven reclameverlichting en de verlichting van gebouwen. In de aanloop naar deze Nacht van de nacht kwam ik op Twitter een Utrechts burgerinitiatief tegen: Elke dag verdient een Nacht van de Nacht. Een initiatief met als doel om in Utrecht te komen tot minder verlichting in groengebieden en boven water. Op het moment dat 250 inwoners uit Utrecht de petitie ondertekenen, kan het initiatief aan de Gemeenteraad voorgelegd worden.

Niet trots
In dezelfde week kwam ik een artikel tegen over de meest verlichte landen van de wereld. Ons land staat samen met onze Zuiderburen in de top van Europa, maar ook in de top van meest verlichte landen ter wereld. Een prestatie waar we niet trots op kunnen zijn.
Terug naar het burgerinitiatief. Persoonlijk vind ik het mooi om te zien dat burgers zich bewust zijn van de effecten van (openbare) verlichting. En dan niet alleen van de positieve, maar ook van de nadelige effecten.

Politiek initiatief
Lichthinder en lichtvervuiling hebben vaak een grote invloed op de omgeving. En dat maakt het nu juist ook een beetje dubbel. De effecten en invloed van lichtvervuiling zijn groot, maar de (politieke) aandacht hiervoor is in een aantal gemeenten nog steeds onvoldoende. 
Veel gemeenten ondersteunen de burgers met subsidies voor energiebesparing, en eigen (zonne-)energieopwekking, om het vervolgens af te laten weten als het gaat om de eigen openbare verlichting. Een burgerinitiatief om de lichtvervuiling in een grote stad als Utrecht op de politieke agenda te krijgen is natuurlijk mooi. Maar zou het initiatief niet ook vanuit de politiek moeten komen?

Lichtpuntjes in de nacht
Nu zijn er gelukkig ook steden en gemeenten die zich al wel hard maken om lichtvervuiling en de verspilling van energie tegen te gaan. Gemeenten die nadrukkelijk kijken naar nut en noodzaak van openbare verlichting, naar het nut en de noodzaak van strooilicht. Gemeenten die de eigen openbare verlichting nog eens tegen het licht houden. Die overbodige lichtmasten verwijderen, rondstralende armaturen vervangen door gerichte en energiezuinige Led armaturen, maar ook particulieren stimuleren om hetzelfde te doen. Dit zijn voor mij de lichtpuntjes in de nacht.

Toppositie
Voorlopig staan we nog in de top van Europa, maar laten we hopen dat dit snel verandert. Dat de bewustwording van lichtvervuiling verder toeneemt. Dat niet alleen burgers en politiek, maar ook leveranciers en adviseurs gezamenlijk hun verantwoordelijkheid nemen, om Nederland elke dag een nacht van de nacht te geven. In veel van onze grachten kunnen we inmiddels weer zwemmen, we innoveren om de oceaan weer schoon te maken, laten we dan ook de schouders eronder zetten om die lichtwaas boven ons land weg te werken! Een topland hoeft niet altijd bovenaan te staan.

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.