Nee hoor, dit is geen saaie blog. Begin september was ik op het AquaConSoil congres in Praag. Dit internationale congres gaat over de ontwikkelingen op het gebied van bodem- en watervraagstukken. Deze vraagstukken worden steeds belangrijker bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken die grote impact hebben op de inrichting van onze leefomgeving. U kent ze inmiddels wel: klimaatverandering, energietransitie, onze voedselvoorziening, woningbouwopgave. Gaap… Onbeduidend kunt u deze vraagstukken niet noemen, maar ja, wat voegt mijn bijdrage nu toe, hoor ik u bijna denken.
Ik probeer het te illustreren aan de hand van mijn bevindingen op dat congres. Ik was in de gelegenheid om met een aantal collega's per trein te reizen (en kon ondertussen comfortabel werken!). Het kleine hotel waar ik verbleef had geen rijk buffet, maar een kleine kaart om uit te kiezen om onnodige voedselverspilling te voorkomen. Dat is in Nederlandse restaurants 55 miljoen kilo per jaar, ter waarde van 650 miljoen euro. Het congres serveerde drankjes in herbruikbare bekers en key cords werden gerecycled. Wel zag ik duidelijk nog (kleinere en grotere) verbeterpunten; er waren weinig vegan opties en veel congresgangers kwamen nog per vliegtuig.
Hoe dit in relatie staat me het oplossen van al die complexe vraagstukken in onze leefomgeving? Een kleine greep uit de vele lezingen waar kleine- en grote oplossingen werden gepresenteerd, en die mij hoopvol stemde. Zo ging het over de vermindering van het gebruik van primaire grondstoffen door hergebruik van bouwmaterialen in civiele werken. Het verkleinen van de ecologische voetafdruk door de inzet van innovatieve sensors en geohydrologische modellen, wat significante besparingen op het gebruik van (grond)water en energie kan opleveren. Of het afbreken van bodemverontreiniging door de kracht van de natuur (nature based solutions, constructed wedlands) te gebruiken.
Helaas waren er ook voorbeelden van korte termijn denken: duurzame en veelbelovende opties die op langere termijn financieel aantrekkelijk zijn, krijgen geen doorgang omdat de korte termijn boekhouding belangrijker is.
En toch zijn het de kleine dingen die het 'm doen, de veelal ogenschijnlijke futiele verbeteringen. Ze veronachtzamen is op korte termijn niet zichtbaar, maar opgeteld hebben ze grote effecten. Ze laten liggen is doodzonde. En nee, het is niet saai om het goede voorbeeld te geven. Deze verbeteringen ter harte nemen is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor het innovatieve imago van jouw bedrijf, de acceptatie van de omgeving - en niet te vergeten - voor je eigen gemoedstoestand en gevoel!
Of, zoals ik onlangs las in een column van Wouter van Noort in NRC, op een gegeven moment verandert de onderstroom in de bovenstroom.
Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.