Geef de bodem een stem

24 november 2021, Martin Doeswijk

5 december is de dag dat we niet alleen zouden moeten denken aan de vrijgevige Sint, maar ook aan iets anders wat ons verbindt: de bodem. 5 december is het namelijk Word Soil Day. Overal ter wereld worden overheden, bedrijven en burgers opgeroepen proactief bij te dragen aan het bevorderen van een gezonde bodem. World Soil Day is daarmee niet alleen een mooi, maar ook uitermate belangrijk initiatief.

De bodem verbindt ons. We bouwen er op, ontwikkelen infrastructuur, baggeren het en richten natuurgebieden in. Vaak staan we letterlijk met ‘de voeten in de klei’ bij het delven of hergebruiken van grondstoffen, het tegengaan van bodemdaling of het ophogen van dijken. Je zou dus kunnen zeggen dat we dagelijks gebruik maken van de vrijgevigheid van de bodem. 

Maar iets terug doen voor de Bodem? Ho maar! Het bewijs is te vinden in de op 17 november jl. verschenen ‘EU Soil Strategy for 2030’: 70% van de Bodem in de EU is ongezond en staat onder grote druk als gevolg van niet duurzaam landgebruik, klimaatverandering, vervuiling, overexploitatie en verlies aan biodiversiteit.

Eerder dit jaar presenteerde ik tijdens het internationale AquaConSoil congres samen met Margot de Cleen van Rijkswaterstaat een top 10 actielijst om iets voor de Bodem terug te doen. De volgende oplossing wil ik u niet onthouden: Geef de Bodem ’een stem’ bij het maken van beleid en besluiten.

Wist u dat Nieuw-Zeeland rechtspersoonlijkheid heeft gegeven aan een natuurgebied, een rivier en een berg om ze te kunnen beschermen tegen exploitatie en vernietiging?

Hoe wij het kunnen aanpakken? We geven de bodem een stem in belangrijke maatschappelijke opgaven, zoals klimaatadaptatie, energietransitie, voedselproductie, verstedelijking en circulariteit. In de keten beleidsmakers - opdrachtgevers - uitvoerders werken we integraal, telt de stem van de bodem in de keuzes die we maken en realiseren we waarde.

Daarom zet ik op mijn verlanglijstje dat we met z'n allen, en niet alleen op 5 december, vrijgevig zijn en onze bodem teruggeven wat zij verdient.

 

Dit artikel is reeds verschenen in Cobouw

 

Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.